Zašto bi sve trebalo da pijete toplu vodu

Nema sumnje da je konzumacija vode naročito korisna za fizičko i mentalno zdravlje.
Zašto bi sve trebalo da pijete toplu vodu
Foto: Pixabay
Bez obzira na to je li ledeno hladna ili sobne temperature, voda je najbolji način da ostanete hidrirani.
Dok su prednosti za zdravlje dobro poznate, što je s koristima konzumacije tople vode? Povećava li ona hidrataciju ili nudi dodatne prednosti? Thirsty Work je izdvojio pet razloga zašto je konzumacija tople vode dobra za vas.
1. Otklanja zapušenost
 
Jedna od ključnih prednosti konzumacije tople vode za gotovo svakoga je njena sposobnost da olakša simptome kašlja, prehlade i zapušenih sinusa. Para i povišena temperatura tople vode ubrzavaju kretanje sluzi u nosu i grlu koje može izazivati nelagodu. Takođe može ublažiti bol u grlu.
 
2. Povećava detoksikaciju
 
Pijenje tople vode posebno je delotvorno u detektovanju i ispiranju toksina iz vašeg tela. Topla voda aktivira hipotalamus podizanjem telesne temperature, što deluje kao regulator topline. Ovaj proces potiče znojenje, oslobađanje toksina i prirodno čisti naša tela.
 
3. Zaštita zuba
 
Svi koji imaju karijes ili osetljive zube znaju koliko je bolno piti ledeno hladnu ili čak vodu sobne temperature, što neće učiniti ništa dobro za te zube. Konzumacija tople vode pružiće vam isti nivo hidratacije, ali na mnogo ugodniji način - bezbolno. Osim toga, pružiće olakšanje osetljivim zubima.
 
4. Olakšava probavu
 
Voda je dobra za vaš probavni sistem generalno, budući da može da olakša prolaz hrane kroz telo. Međutim, još jedna ključna prednost konzumacije tople vode je da olakšava proces probave. Topla voda pomaže bržem razlaganju hrane od hladne ili sobne temperature vode, tako da možete bolje i brže svariti hranu, smanjujući rizik od zatvora.
 
5. Poboljšava cirkulaciju
 
Topla voda proširuje krvne sudove i poboljšava cirkulaciju, dok hladna voda može uzrokovati njihovo sužavanje. Ovaj poboljšani protok, makar privremeno, može da pomogne našim mišićima i vitalnim organima da se opuste, smanjujući stres i potencijalnu bol.
 
Pripazite da je voda ipak dovoljno rashlađena da je možete sigurno piti.

Teme

voda

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.