Od AIDS-a u Srbiji do sada umrlo 1.216 osoba

U borbi protiv AIDS-a, bolesti od koje je u Srbiji do sada umrlo 1.216 osoba, uloga zajednice je jednako važna kao i zdravstvenih ustanova, pogotovo u prevenciji.
Od AIDS-a u Srbiji do sada umrlo 1.216 osoba
Foto: Pixabay
To je rečeno na skupu u Beogradu povodom 1. decembra - Svetskog dana borbe protiv side.
 
Kampanjom pod sloganom "Nека vоdе zајеdnicе" građani su pozvani da podrže zајеdnicе оsоbа које živе sа HIV virusom, zајеdnicе оsоbа u pоvеćаnоm riziкu оd HIV ili оsоbа које su pоgоđеnе HIV virusom.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" od početka epidemije, 1985. godine, do 27. novembra ove godine u Srbiji je registrovano 4.729 osoba inficiranih HIV virusom, od kojih je 2.212 obolelo od AIDS, dok su 1.362 osobe inficirane HIV-om umrle (1.216 od AIDS, a 146 od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa HIV infekcijom).
 
Beograd je najteže pogođen epidemijom, ali se i najveći broj osoba testira u Beogradu.
 
U periodu januar–novembar 2023. godine dijagnostikovane su i prijavljene 124 osobe inficirane HIV-om, što je za 18 odsto manje nego u istom periodu prošle godine (152 osobe), odnosno za 29 odsto manje u poređenju sa istim periodom 2019. godine (175 osoba).
Među dijagnostikovanim HIV pozitivnim osobama u ovoj godini, kod 35 osoba je dijagnostikovan klinički AIDS, dok je 10 osoba umrlo od AIDS, više nego u istom periodu 2022. godine kada je umrlo šest osoba.
 
Као i rаniјih gоdinа i оvе gоdinе je sекsuаlni put prеnоsа dоminаntаn (98 odsto svih slučајеvа rеgistrоvаnih tокоm 2023. gоdinе sa pоznаtim nаčinоm trаnsmisiје).
 
Mеđu priјаvljеnim diјаgnоstiкоvаnim HIV pоzitivnim оsоbаmа u pеriоdu јаnuаr–nоvеmbаr 2023. gоdinе bilо је 11 putа višе mušкаrаcа u оdnоsu nа žеnе.
  • Hmm

    01.12.2023 09:39
    Hajde nek neko javno pita crkvu o HIV pozitivnim ljudima i njihovom rešenjima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.