Ove namirnice su dostojna zamena za probiotike iz prodavnice

Uravnotežena crevna mikroflora je neophodna za zdravlje i vitalnost, a neke lako dostupne namirnice pomažu u njenom održavanju.
Ove namirnice su dostojna zamena za probiotike iz prodavnice
Foto: Pixabay

Takozvane dobre bakterije ili probiotici u crevima prerađuju hranu, suzbijaju štetne vrste bakterija i virusa, ali i razgrađuju toksične materije, pišu Vijesti.me.

Zbog nepravilne ishrane, stresa, lekova (posebno antibiotika) i nezdravih navika kao što su pušenje i prekomerna konzumacija alkohola, često je narušena ravnoteža crevne mikroflore.

Neravnoteža znači da u vašem crevu ima previše loših bakterija, a premalo dobrih bakterija. 
 
Posledice mogu uključivati probleme sa varenjem, alergije, probleme sa mentalnim zdravljem, gojaznost.
Smatra se da zdravstvene prednosti probiotika potiču od njihove sposobnosti da obnove prirodnu ravnotežu crevnih bakterija.
 
Probiotike treba uzimati najmanje pet puta nedeljno kako bi se održao njihov efekat na crevnu mikrofloru
 
Sa ciljanom ishranom, možete dovesti svoju crevnu mikrofloru u ravnotežu.
 
Jogurt
 
Ovaj mlečni proizvod je svakako najpoznatiji izvor probiotika široj javnosti.
 
Istraživanja su pokazala da probiotici čak pomažu u ublažavanju simptoma netolerancije na laktozu. Takođe, pomažu kod problema sa gasovima, dijareje i drugih tegoba probavnog sistema.
 
Ako baš želite, možete da platite više za jogurt koji sadrži tačno određene probiotike, ali je dovoljno da konzumirate proizvod na kome piše da sadrži "aktivne bakterijske kulture".
 
Kiseli kupus
 
Kiseli ili sirovi kupus bogat je vitaminom C, ali i probioticima, bez kojih bi naše varenje prestalo da funkcioniše. 
 
Ishrana bogata kiselim kupusom preporučuje se osobama koje pate od gastrointestinalnih tegoba i ne mogu da svare mlečne proizvode, poput jogurta, piše Ordinacija.
 
Kefir
 
Prema legendi, pastiri na Kavkaskim planinama, koji razdvajaju jugoistočnu Evropu od Azije, otkrili su da je mleko koje su nosili sa sobom fermentisalo u penušavo piće. 
 
Gust, kremast i pikantan, ali sličan jogurtu, kefir sadrži jedinstvene sojeve probiotičkih bakterija, kao i nekoliko korisnih sojeva kvasca.
 
Hleb od kiselog testa
 
Kada sledeći put budete pripremali sendvič, obratite pažnju na vrstu hleba koju ste izabrali. Naime, hleb od kiselog testa sadrži probiotik koji olakšava varenje.
 
Krastavci
 
Krastavci i kornišoni su neopravdano malo priznat izvor probiotika i prirodnih bakterija sa mlečnom kiselinom.
 
Prilikom kupovine kiselih krastavaca obavezno birajte manjeg proizvođača hrane, najbolje iz organske proizvodnje.
 
Sir
 
Kozje, ovčje mleko i meki kravlji sirevi posebno su bogati probiotičkim bakterijama. 
 
Uvek kupujte sirove i nepasterizovane sireve ako želite da dobijete najviše od probiotika, jer pasterizovanim i prerađenim vrstama nedostaju korisne bakterije.
Razlika između probiotika i prebiotika
 
Dok hrana bogata probioticima sadrži žive kulture, prebiotička hrana hrani dobre bakterije koje već žive u vašim crevima. 
 
Špargle, artičoke, banane, ovsena kaša, crno vino i med su odlični izvori prebiotika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".