Prva zabeležena smrt od aljaskih boginja

Stariji muškarac preminuo je od takozvanih "aljaskih boginja", što je prvi potvrđen smrtni slučaj izazvan virusom koji je relativno nedavno otkriven, saopštili su zdravstveni zvaničnici Aljaske.
Prva zabeležena smrt od aljaskih boginja
Foto: Pixabay
Čovek koji je živeo na udaljenom poluostrvu Kenai hospitalizovan je u novembru prošle godine, a preminuo je krajem januara, navodi se u stručnom biltenu objavljenom prošle nedelje, prenosi Gardijan.
 
Pacijent, čije godine nisu navedene, bio je na terapiji za rak zbog čega je imao oslabljen imuni sistem, a veruje se da se virusom zarazio od mačke lutalice o kojoj se starao.
Iako su testovi mačke bili negativni, navodi se da je virus mogao da bude prisutan ispod kandži životinje.
 
Simptomi virusa mogu da uključuju osip, otečene limfne čvorove i bolove u zglobovima ili mišićima.
Otkad je virus prvi put registrovan 2015. godine, prijavljeno je šest slučajeva zaraze, a svi oboleli živeli su u oblasti Ferbanks, koje je više od 483 kilometara udaljena od poluostrva Kenai.
 
Prethodno zabeleženi slučajevi zaraženih aljaskim boginjama imali su blage simptome i oporavili su se bez hospitalizacije.
 
Nije jasno kako se ovaj virus prenosi, ali istraživači smatraju da možda prelazi sa životinje na čoveka.
 
Iako za sada nisu dokumentovani slučajevi prenosa virusa aljaskih boginja sa čoveka na čoveka, stručnjaci su preporučili ljudima da temeljno peru ruke, da ne dele odeću sa drugima, ali i da odeću i posteljinu obolelih peru odvojeno od drugih.
  • Realista

    14.02.2024 23:08
    fantazija
    Ma napao ga Jeti, garant!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.