Studija: Zagađen vazduh povećava rizik od astme kod beba

Istraživanje američkih lekara i naučnika pokazalo je da je kod novorođenčadi i male dece koja su izložena zagađenom vazduhu uočena veća verovatnoća od razvoja astme.
Studija: Zagađen vazduh povećava rizik od astme kod beba
Foto: Pixabay
"Studija koju smo sproveli pokazala je da su prosečna količina sitnih čestica i srednje zagađenje vazduha azot dioksidom tokom prve tri godine života dece povezani s pojavom astme u ranom i srednjem delu detinjstva", rezultati su studije koju je objavilo Američko udruženje lekara (AMA).
 
Istraživanje u kojem su učestvovali naučnici sa Harvardove škole javnog zdravlja "T.H. Chan" i Dečije bolnice Sinsinati, ukazuje na to da je novorođenčad iz "statusno nižih slojeva društva" suočena s većim rizikom od razvoja ove bolesti, što pripisuju smanjenom pristupu čistom vazduhu.
Kod beba iz afroameričkih porodica koje žive u "gusto naseljenim zajednicama, a karakterišu ih smanjene finansijske mogućnosti i resursi" mogla bi se razviti astma, zaključili su u studiji objavljenoj krajem februara.
 
Naučnici su pozvali lokalne vlasti da ulože više napora u smanjenje zagađenja vazduha i u "stvaranje veće ekološke, obrazovne i zdravstvene pravde na nivou zajednica".
Druga grupa naučnika nedavno je ukazala na povezanost sve veće antimikrobne otpornosti i zagađenja vazduha. Pokazalo se da ona utiče na vozače i putnike koji u svojim automobilima borave duže nego što se ranije mislilo.
 
Prethodna istraživanja ukazuju na to da je globalno otprilike dve trećine smrtnih slučajeva povezano s zagađenjem vazduha u Aziji, ali nivoi zagađenja vazduha u Evropi i Severnoj Americi i dalje su iznad nivoa koji se smatraju zdravim.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.