SZO: Žene imaju više zdravstvenih problema zbog alkohola, čak i kad manje piju

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je vlade da uzmu u obzir pol pri razvoju politika o konzumaciji alkohola.
SZO: Žene imaju više zdravstvenih problema zbog alkohola, čak i kad manje piju
Foto: Pixabay
SZO je upozorila da marketing te industrije sve više cilja žene koje su pak suočene s većim zdravstvenim rizicima od muškaraca i od manje količine alkohola.
 
Agencija UN-a sa sedištem u Ženevi saopštila je da postoje dokazi da su muškarci, žene i manjinske grupe različito pogođeni štetama povezanim s alkoholom i da je industrija prilagodila svoj marketing tako da cilja na različite polove. 
"Politike kontrole alkohola ostaju uglavnom rodno slepe", kaže SZO i poziva vlade da uzmu u obzir pol pri osmišljavanju mera kontrole.
 
Industrija se sve više koristi rodnim pristupima kako bi privukla potrošače, ističe SZO, dodajući da je od ključne važnosti držati korak s ovim promenjivim marketinškim taktikama. 
Nakon uspeha u borbi protiv uticaja drugih proizvoda, poput cigareta, na javno zdravlje, SZO sve više usmerava pažnju na rešavanje pitanja štetnosti alkohola.
 
Svetska zdravstvena organizacija ističe studije koje su otkrile da industrija sve više cilja žene - od pakovanja do reklama koje naglašavaju aspekte feminizma ili ženska prijateljstva. Muškarci se takođe ciljaju marketingom kojim se naglašavaju tradicionalne ideje o muškosti i izloženi su većem riziku od opijanja, razvoja problema s alkoholom i agresivnog ili rizičnog ponašanja, istakla je SZO.
 
Međutim, žene trpe veće štete pri konzumaciji manje količine alkohola. LGBTQ+ zajednica takođe se suočava s različitim štetama, često konzumira više alkohola i ima više problema sa zavisnošću nego hetroseksualne osobe, dok su nasleđe kolonijalizma i ekonomska marginalizacija takođe doveli domorodačke narode u povećani rizik, rekla je SZO.
 
Ta organizacija ističe da je konzumacija alkohola uzročni faktor za više od 200 bolesti i povreda, uključivo i neke vrste raka, cirozu jetre i kardiovaskularne bolesti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.