Marihuana poboljšava mentalne funkcije sredovečnih

Mentalne funkcije sredovečnih ljudi, koji su povremeno koristili nelegalne "lake" droge, nisu ništa gore, nego su čak neznatno i bolje, od mentalnih funkcija njihovih vršnjaka koji nikad nisu koristili drogu, utvrdili su britanski stručnjaci s londonskog Kingz koledža.
Mentalne funkcije sredovečnih ljudi, koji su povremeno koristili nelegalne "lake" droge, nisu ništa gore, nego su čak neznatno i bolje, od mentalnih funkcija njihovih vršnjaka koji nikad nisu koristili drogu, utvrdili su britanski stručnjaci s londonskog Kingz koledža.

Londonski tim je analizirao podatke o blizu 9.000 četrdesetdvogodišnjaka, koji su svojevremeno učestvovali u jednoj britanskoj zdravstvenoj studiji i pri tom odgovorili i na pitanje da li su ikad koristili marihuanu ili neku drugu od dvanaest droga, među kojima su amfetamini, LSD, halucinogene gljive, kokain, ekstazi itd. Oko četvrtina ispitanika se izjasnila da je povremeno konzumirala marihuanu, od čega šest odsto da su to činili i u poslednjih godinu dana. Ostale lake droge je povremeno konzumiralo između tri i osam odsto ispitanika.

Tim sa Kingz koledža je ispitanike iz navedenog istraživanja kada su bili u 50. godini podvrgao standardnim testovima pamćenja, pažnje i drugih kognitivnih sposobnosti. Ispostavilo se da oni koji su konzumirali navedene droge ili to još uvek čine, nemaju slabije mentalne sposobnosti nego ispitanici koji nikad nisu konzumirali drogu. Rezutati onih prvih su čak bili i neznatno bolji, što stručnjaci pripisuju činjenici da su korisnici droge na Zapadu često višeg obrazovnog nivoa nego oni koji je ne koriste.

Neke prethodne studije su pokazale da droge kao što su marihuana i kokain mogu da "zamagle" razmišljanje, pamćenje i pažnju na kratak rok , ali ova studija pokazuje da su ti efekti možda samo privremeni, ističe vođa istraživanja Aleks Dregan, dodajući da to u stvari i ne predstavlja veliko iznenađenje jer je mozak vrlo otporan organ.

Jedno ranije istraživanje je utvrdilo da se kod ljudi koji su godinama redovno pušili marihuanu, po prestanku te prakse deficit na kognitivnom testu izgubio već posle mesec dana.

Dregan naglašava da nalaze njegovog istraživanja ipak ne treba shvatiti kao poziv da se droga konzumira, tim pre što ono ne isključuje mogućnost da teška, produžena upotreba nekih narkotika izaziva trajno oštećenje mentalnih sposobnosti.

  • Osmi sekretar SKOJa

    05.01.2012 11:21
    Lanac ipo livade
    Nije svaka trava za kosenje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.