Depresija je korisna

Američki psihijatri su ustanovili da depresija, koju preživljava svaki čovek bar jednom u životu, ipak ima i svoje korisne strane.
Američki psihijatri su ustanovili da depresija, koju preživljava svaki čovek bar jednom u životu, ipak ima i svoje korisne strane.

Proučavajući korene depresije, stanje karakteristično za sedam procenata stanovništva, psihijatri sa univerziteta u Virdžiniji su zaključili da ona počinje od procesa ruminacije ("žvakanje žvake"), kako su okarakterisali stalno "preživljavanje" jednih i istih negativnih misli i utisaka, a da ljudi skloni ruminaciji teže preživljavaju stres i češće obolevaju od depresije.

Ruminacija smanjuje umne sposobnosti, slabi memoriju, sposobnost analize, zbog čega su naučnici ranije zaključivali da je ruminacija iznenadan gubitak misaone energije. Međutim, ipak su pretpostavili da ruminacija ima i pozitivan smisao, jer često nastaje kao odgovor na ozbiljan stres - smrt biliske osobe ili otpuštanje sa posla. U tom slučaju intenzivno razmišljanje o jednom istom pomaže čoveku da preživi težak udarac.

Osnovni simptomi depresije, među kojima su nesposobnost da se doživi zadovoljstvo, gubitak interesovanja za hranu, seks, komunikacije, imaju, međutim konstruktivan smisao.
Psiholozi su utvrdili da se u to vreme aktivira zona velikog mozga odgovorana za koncentraciju pažnje i to u direktnoj proporciji. Što je depresija jača zona je aktivnija.

Naučnici na osnovu toga zaključuju da depresija olakšava pronalaženje izlaza iz teške situacije.

Sa hipotezom da depresija prolazi kad se pronađe izlaz iz problema, ne slažu se međutim, svi psihijatri.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.