Vaginalnim prstenom protiv HIV-a

Vaginalni prsten koji bi pružao diskretnu zaštitu od HIV-a ženama u trajanju od mesec dana, nova je nada naučnika u borbi protiv širenja epidemije smrtonosnog virusa u Africi.
Vaginalni prsten koji bi pružao diskretnu zaštitu od HIV-a ženama u trajanju od mesec dana, nova je nada naučnika u borbi protiv širenja epidemije smrtonosnog virusa u Africi.

Trenutno su u toku dva velika istraživanja efikasnosti prstena koji ima "rok trajanja" od 30 dana tokom kojih ispušta doze antiretrovirusnog leka "dapivirina".

Cilj naučnika je da pruži ženama u Africi bolju i, pre svega diskretniju, zaštitu od HIV-a, naročito u rizičnim grupama i slučajevima u kojima njihovi partneri ne žele da koriste kondom, što je čest slučaj.

"Ako se ustanovi da je efektan koliko mi mislimo da jeste to će biti još jedno važno oružje za žene u preventivnoj borbi protiv HIV. S obzirom na to da ovo sredstvo traje 30 dana, mnogo se lakše koristi i rešavaju se neki problemi koji se javljaju kod upotrebe vaginalnih gelova", rekla je doktorka Zeda Rozenberg, koja je šef tima koji razvija ovaj prsten.

Istraživanja će biti sprovedena na ukupno 5.000 žena u Južnoj Africi, Ruandi, Malaviju, Zambiji, Zimbabveu i Ugandi.

Naučnici očekuju da ovaj prsten umanji rizik za najmanje 60 odsto, a rezultati se očekuju 2015. godine.

"Potrebno nam je nešto što se uklapa u njihov život, što mogu da koriste bez bojazni. Ako dobijemo potvrdu da je prsten delotvoran, ovo će biti revolucija", rekla je doktorka Šeron Hilijer, koja učestvuje u projektu.

  • ccc

    26.07.2012 07:04
    @ Patak - Tradicija
    A ti smisli nešto pametnije... Ljudi se makar trude...
  • Patak

    26.07.2012 02:07
    Tradicija
    Pa da, vaginalni prstenovi su vec hiljadama godina deo tradicije afickog naroda, i nijedna afrikanka koja drzi do sebe nece napustiti dom a da prethodno ne natakne barem jedan vaginalni prsten.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.