Postaju vegetarijanci zbog ujeda krpelja

Ujed krpelja može izazvati ozbiljnu alergiju na meso, pokazala su nedavna istraživanja.
Ujed krpelja može izazvati ozbiljnu alergiju na meso, pokazala su nedavna istraživanja.

Tri slučaja čudne reakcije na ujed krpelja zabeležena su u Sjedinjenim Američkim Državama. Pacijenti su imali opasne simptome nekoliko sati nakon što su pojeli crveno meso.

Stručnjaci su utvrdili da je glavni krivac hemikalija na bazi ugljenih hidrata koja ujedom dospeva u krvotok. Pošto taj sastojak obično ima i crveno meso, ujed je dovoljan da natera imuni sistem da prilikom svakog narednog susreta sa tom hemikalijom počne da reaguje i izazove anafilaktičkog šoka.

Dr Suzan Volver sa Virdžinija Komonvelt univerziteta i njene kolege opisali su istraživanje u Žurnalu interne medicine. “U mestima koja naseljavaju krpelji lekari treba da budu svesni novog sidroma.

Treba pripremiti novi vodič za pacijente koji su pretrpeli ujed krpelja o izbegavanju mesa sisara – junetine, svinjetine, jagnjetine i divljači”, stoji u izveštaju.

Najjednostavniji način da sprečite ujed krpelja je da izbegavate šume i visoku travu, šetate sredinom staza i nanosite kreme protiv ujeda insekata. Preporučuje se da se istuširate čim dođete kući i proverite celo telo.

Krpelja možete ukloniti pincetom tako što ćete ga čvrsto uhvatiti što je moguće bliže koži i naglo izvući.

Ovaj insekt širi Lajmsku bolest koja se manifestuje crvenim osipom koji se kružno formira oko ujeda. Ako se ne leči na vreme, čak godinama kasnije može doći do bolova u mišićima, otoka u zglobovima i facijalne paralize.

  • Ivek

    04.04.2014 05:54
    Je li?
    Nekad si bio faca ako za 1. maj na kampovanju u šumi dobiješ krpelja, obavezno ti ga neka devojka vadi pincetom, maže ubod alkoholom :)

    Imao sam ih kao dete ne zna im se broj posle pecanja, kampovanja isl. kao i mnogi moji drugari... Izvadiš ga samo pincetom i očistiš mesto uboda, nikada nikome ništa falilo nije i svi smo i posle 20 godina živi i zdravi, nije se tada ni znalo za silne bolesti koje krpelj prenosi...
  • 30.07.2012 15:36
    Krpelj nije insekt. :)
  • Man Not Meat Eater

    28.07.2012 17:50
    Carobna vila
    Krpelj dobrocinitelj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.