Žene posle menopauze gube kondiciju

Pošto žena prođe menopauzu, može biti suočena sa opadanjem sposobnosti da obavlja rutinske zadatke, kao što je penjanje stepenicama ili nošenje tereta, ukazala je američka studija objavljena na Pitsburškom univerzitetu.
Pošto žena prođe menopauzu, može biti suočena sa opadanjem sposobnosti da obavlja rutinske zadatke, kao što je penjanje stepenicama ili nošenje tereta, ukazala je američka studija objavljena na Pitsburškom univerzitetu.

Nije sasvim jasno zašto je to tako, mada izvestan uticaj svakako imaju gojenje i simptomi depresije, napomenula je Lajza Ceng, rukovodilac ovog istraživanja.

Studija je sprovedena na više od 2.200 Amerikanki u 40-im i 50-im godinama. Utvrđeno je da je najmanje dve trećine ispitanica koje su prošle menopauzu, umereno ograničenih sposobnosti za obavljanje određenih vežbi ili za svakodnevne poslove, dok je među ženama pre menopauze takvih samo 10 odsto.

Poznato je da se sastav ženskog tela posle menopauze menja - povećava se sadržaj masnog tkiva, a smanjuje mišićna masa. Osim toga, sa smanjivanjem sadržaja estrogena, opada i koštana masa.

Prema Timotiju Čerču, stručnjaku Biomedicinskog istraživačkog centra u Baton Ružu, u američkoj saveznoj državi Lujzijana, i kod muškaraca i kod žena posle 50. godine dolazi do opadanja mišićne mase za 1 do 2 odsto godišnje, a obično u to vreme ljudi postaju i neaktivniji.

Pokazalo se, međutim, da kad žene posle menopauze počnu redovno da vežbaju, dolazi do popravljanja njihovog i fizičkog i mentalnog zdravlja. Čak i one žene sa viškom kilograma i koje dobar deo dana provode u sedenju, kada počnu da rade vežbe dolaze u bolju kondiciju, popravlja se stanje njihovih krvnih sudova i kvalitet sna.

Čerč preporučuje aerobne vežbe (pri čemu je dovoljno i samo 30 minuta hoda većinu dana u nedelji), kao i lakše vežbe snage.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.