Nakon "ptičjeg" i "svinjskog", na redu "fokin" grip?

Posle "ptičjeg" i "svinjskog" gripa, virus H3N8 koji prenose foke mogao bi da bude sledeća pretnja ljudima, upozoravaju američki naučnici.
Posle "ptičjeg" i "svinjskog" gripa, virus H3N8 koji prenose foke mogao bi da bude sledeća pretnja ljudima, upozoravaju američki naučnici.

Naučnici su soj H3N8 otkrili tokom prošlogodišnjeg ispitivanja uginuća 162 mlade foke na obalama Nju Hempšira i Masačusetsa, kada je kod svih pet uzetih uzoraka tkiva ustanovljeno da je smrt izazvala infekcija gripa.

Stručnjaci kažu da otkriveni virus ima potencijal da prelazi i na druge sisare, možda čak i na ljude.

Kako se navodi u publikaciji Američkog društva za mikrobiologiju "mBio" ovaj soj virusa gripa sličan je virusu koji kruži u populaciji ptica u Severnoj Americi još od 2002. godine.

Međutim, za razliku od njega, novi soj se prilagodio razmnožavanju u organizmu sisara, a otkrivene su i mutacije koje olakšavaju njegovo prenošenje i izazivaju snažnije simptome tokom bolesti.

Ovaj virus je sposoban i da "napada" protein koji sadrže ljudska pluća, navode stručnjaci.

"Postoji zabrinutost da smo otkrili virus čiji su prenosnik sisari, a kome ljudi još nisu bili izloženi. Ovakvu kombinaciju još nismo videli", rekla je doktorka En Moskona iz Vejl Kornel medicinskog koledža u Njuojrku, koja je bila šef istraživačkog tima.

Naučnici dodaju da je dodatan razlog za zabrinutost mogućnost da su ptice zarazile foke mutiranim virusom, što znači da je opasnost od epidemije mnogo veća.

  • Sremac

    03.08.2012 08:02
    Zabrana
    Preventivno sam zabranio zeni da u mesari kupuje foketinu.
  • 02.08.2012 10:22
    Ştara prica - novo pakovanje
    Garant im ostale inekcije od ranijih malverzacija, pa hoce da ih utope i povrate ulozeni novac. Nista lakse za to, nego da se glupom narodu poturi prica o novoj epidemiji. Jos je sad i lakse - "umrli" su "prirodnom" smrcu neki koji su bili glavni za raskrinkavanje ranijih zavera na ovu temu.
  • ns

    01.08.2012 13:54
    Za razliku od pilića i svinja, foke još uvek ne jedemo u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.