Iskrene osobe su zdravije

Jedno novo istraživanje pokazalo je da iskrene osobe imaju bolje mentalno i fizičko zdravlje, od onih koji svakodnevno lažu.
Jedno novo istraživanje pokazalo je da iskrene osobe imaju bolje mentalno i fizičko zdravlje, od onih koji svakodnevno lažu.

Polovina od 110 ispitanika imala je zadatak da prestane da laže na 10 nedelja, dok je druga polovina pripadala kontrolnoj grupi. "Iskreni" su kasnije primetili da imaju manje glavobolja, da su manje napeti i anksiozni nego obično.

Ranija istraživanja pokazala su da ljudi u proseku izgovore 11 laži nedeljno.

"Mislim da laganje izaziva mnogo stresa među ljudima. Iskrenost, ne samo da je dobra za veze, nego i za pojedinca", kaže dr Brajan Bruno, vršilac dužnosti načelnika Odeljenja za psihijatriju u Lenoks hil bolnici u Njujorku.

Na kraju 10-nedeljne studije, neki učesnici pronašli su vrlo pametne načine da izbegnu laži.

Jedna od istraživača, Anita Keli, profesor psihologije, primetila je da su neki shvatili da mogu jednostavno reći čistu istinu, umesto da preuveličavaju, dok su drugi na "škakljiva" pitanja, odgovarali novim pitanjem, kako iskrenošću ne bi povredili neku osobu.

"Mislim da su i najsitnije laži problematične. Cilj je da ih se potpuno oslobodimo. Barem ih možemo smanjiti", kaže Keli.

  • kontroverzni neuposlenik

    07.08.2012 05:40
    Iskreno da vam kažem
    volim da lažem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.