"Ne uklanjati stidne dlačice"

Jedna doktorka pokrenula je inicijativu da se ukine "brazilska" depilacija, modni trend koji je u procvatu poslednjih decenija.
Jedna doktorka pokrenula je inicijativu da se ukine "brazilska" depilacija, modni trend koji je u procvatu poslednjih decenija.

Emili Gibson, porodični lekar i načelnica jedne studentske klinike u SAD, apelovala je da se okonča "rat stidnim dlačicama" tvrdeći da on pojačava rizik od infekcija i seksualno prenosivih bolesti među mladima.

"Količina vremena, energije, novca i emocija koje pripadnici oba pola troše na uklanjanje dlačica sa svojih genitalija je astonomska", kaže Gibsonova.

Procenjeno je da je tržište uklanjanja malja samo u SAD prošle godine "obrnulo" 2,1 milijardu dolara, a slično je i u Britaniji. Taj trend je podstakla popularnost bikinija i tangi, "izvesnih ćosavih glumaca i glumica, što je dovelo ljude u zabludu da vas depilacija čini higijenski ili estetski prihvatljivijim partneru", kaže dr Gibson.

Kao direktorka zdravstvenog centra na Vestern univerzitetu u državi Vašington, Emili Gibson je videla brojne posledice. "Uklanjanje dlačica sa pubične kosti dovodi do iritacije i zapaljenja folikula dlake, ostavljajući mikrosopske otvorene rane. Budući da malje stalno rastu, iritacija obrijane ili izdepilirane oblasti je česta. Kada se to ukombinuje sa toplim i vlažnim okruženjem genitalija, dobijamo idealno tle za neke od najgorih bakterijskih patogena".

U svojoj praksi dr Gibson je često viđala pacijente sa čirevima i bubuljicama na genitalijama, celulitisom, infekcijama skrotuma, usmina ili penisa od brijanja ili od seksa sa nekim ko je inficiran. Takođe, povećan je rizik od herpesa jer su te mikroskopske ranice izložene virusu koji se prenosi genitalijama ili ustima, ali i drugih seksualno prenosivih bolesti.

"Stidne dlačice služe kao zaštita od bakterija ili od trenja kože (koje može dovesti i do povrede) i vidljivi je rezultat rada adolescentskih hormona. Svakako nisu nešto čega se treba stideti. Vreme je da se proglasi primirje u ratu protiv stidnih dlačica i dozvoli im se da ostanu tamo gde im je i mesto".

Nina Goad iz britanskog Udruženja dermatologa kaže da različiti oblici uklanjanja malja nose i različite nvoe rizika, ali da je najbezbednije lasersko uklanjanje, naravno, kod stručnog dermatologa.

"Bilo kakvo oštećenje kože, bilo depilacijom bilo brijanjem, može da poveća rizik od bakterijskih ili virusnih infekcija, iako je on generalno prilično minimalan. Mnogo češći su probelmi koje uzrokuju urasle dlačice kada se upale".

  • Ljiljana

    31.05.2015 13:24
    Ako muskarac iskreno voli zenu bice mu svejedno da li ima dlacica ili ne.U svakom pogleduu razumece zenu.
  • ana

    30.11.2012 17:55
    jadan ti je onaj muskarac kome dlacica smeta...boji se zrele zene...pa mu treba djeciji izgled,da bih se osjecao superiornim...
  • šah-mat

    14.08.2012 14:06
    http://www.021.rs/Zivot/Zdravlje/Sta-treba-znati-o-stidnim-vasima.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.