Osam koraka za prestanak pušenja

Bilo da ste aktivni ili povremeni, takoreći socijalni pušač, znate da ono utiče na vaše zdravlje, um i telo. Sigurno znate i koliko je teško da se donese odluka o prestanku pušenja. Ali, ipak je moguće.
Bilo da ste aktivni ili povremeni, takoreći socijalni pušač, znate da ono utiče na vaše zdravlje, um i telo. Sigurno znate i koliko je teško da se donese odluka o prestanku pušenja. Ali, ipak je moguće.

Izdvojili smo za vas 8 korisnih saveta koji će vam pomoći da izbacite cigarete iz svog života. Iskombinujte ove savete sa ostalim metodama koje poznajete kako bi prestanak pušenja bio vaša konačna odluka. Spremite se za put ka zdravijem i srećnijem životu.

DONESITE ODLUKU

Napravite prekretnicu tako što ćete odrediti jasan momenat ili datum prestanka pušenja. Odluka da definitivno prestanete je jedan od najefikasnijih načina da se prekine pušenje. Morate da napravite svesnu odluku i da se držite toga.

OBJAVITE ODLUKU NA SVA ZVONA

Jedan od najboljih saveta za prestanak pušenja je da budete dosledni u svojoj odluci. Prvo, odluku saopštite ljudima u svom okruženju. Pitajte ih šta misle o tome i potražite neki savet. Kada vaši prijatelji i porodica budu svesni vaših napora, verovatnoća da će te u nekom momentu odustati će biti mnogo manja, plus, moći ćete iskoristiti njihovu pomoć u trenucima kolebanja. Oslonite se na bliske ljude i prihvatite podršku, jer će odvikavanje biti mnogo lakše i u odrđenoj meri manje stresno.

MISLITE O TOME

Prva stvar koju treba da uradite je da razmislite o uticaju koji cigarete imaju na vaš život. Pokušajte tako što ćete sebi postaviti sledeća pitanja: Kakav je bio vaš život pre pušenja? Da li ste manje smrdeli na duvan? Da li ste imali lepši glas? Da li su vam zubi bili belji a kosa lepo mirisala? Šta tačno dobijate od cigareta? Kakvu korist imate od pušenja? Šta je to što je cigareta uradila za vas? Ako je potrebno, napravite listu stvari za i protiv pušenja. Razmišljanje o svim ovim stvarima pomoći će vam da bolje sagledate činjenice i dobijete veću želju za ostavljanjem cigareta.

DENTIFIKUJTE VAŠE SLABE TAČKE

Još jedan bitan korak u odvikavanju od pušenja sastoji se u identifikaciji situacija u kojima palite cigaretu. Veliki broj pušača pali cigaretu u određeno vreme ili usled specifičnog ponašanja. Neki, pak, imaju mesto na kojem vole da zapale, dok drugi to čine u određenim emotivnim situacijama … uglavnom, razne su prilike za povod paljenja cigarete. Cilj svega ovoga je da za vaše navike nađete alternativu. Npr. ako volite da pušite posle glavnog obroka, počnite da jedete lakše obroke i zamenite cigaretu nečim što je zdravo kao npr. voće, šetnja ili semenke. Ako sa kolegama na poslu praktikujete da zapalite cigaretu, morate im saopštiti da prestajete sa pušenjem i da sa njima ili sa drugim kolegama nepusačima zajednički nađete alternative za slobodno vreme.

PIŠITE DNEVNIK ILI BLOG

Pisanje je fantastičan način da se izborite sa mnogim stvarima i definitivno na vrhu ove liste saveta za prestanak pušenja! Kad god osetite veliku želju za pušenjem ili ste loše volje, napišite sve što vam je na pameti. Zabeležite datum, vreme, lokaciju i raspoloženje. To će vam pomoći da prepoznte ponašanje koje je povezano sa željama i sto duže ne budete pušili i više se privikli na to da živite bez cigara, videćete kakve promene ste postigli.

PROMENITE SVOJU DNEVNU RUTINU

Ako ste već duže vreme aktivni pušač verovatno imate svoju rutinu oko pušenja. Zbog toga je neizbežan savet da promenite svoje dnevne navike. Ako praktikujete da zapalite cigaretu svako jutro uz kafu promenite ovu naviku tako što ćete kafu zameniti čajem ili voćnim šejkom (bilo kojim pićem uz koje vam ne ide cigareta). Ako ne možete da se odreknete kafe pokušajte da uz nju proveravate vašu elektronsku poštu kako bi vam misli bile na drugom mestu. I tako za sve dnevne navike. Cilj je da se naviknete da radite stvari bez cigarete.

PRONAĐITE ALTERNATIVE

Zadovoljite vaše čulo ukusa nečim zdravijim (hrskavo povrće, zdrave grickalice) ili u mnogo manjoj meri štetnim (npr. žvake) i to će biti odličan put ka prestanku pušenja. Ako osećate da morate da uposlite ruke probajte da pritiskate lopticu za oslobađanje od stresa ili igrate igricu na vašem telefonu. Potrudite se da unesete dovoljno tečnosti jer će vam pomoći da se oslobodite toksina iz tela, umanjite simptome i želju za cigaretom, piše Najbolja mama na svetu.

POSAVETUJTE SE SA DOKTOROM

Odvikavanje od pušenja flasterima ili sličnim stvarima nekima možda i uspeva ali nekima je potrebna i medicinska pomoć. Razgovarajte sa svojim lekarom o programima za odvikavanje od pušenja, lekovima i istražujte alternativne metode. Postoji mnogo načina za odvikavanje od pušenja, važno je samo da ne odustanete.

  • Jovan

    04.04.2013 16:05
    Snus
    10. Probajte snus: http://www.snus.rs
  • Joca

    22.10.2012 07:37
    Bezveze
    Obolite od karcinoma pa cete odmah ukapirati da vam ni jedna od predlozenih "metoda" odvikavanja ustvari ne treba. ODMAH cete se odvici, sto dokazuje da je za sve potrebno samo dobra volja i racionalan nacin razmisljanja.
  • Sasa

    21.10.2012 12:21
    Probajte Ziban tablete, meni su pomogle. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?