Botoksom leče migrenu

Za lečenje migrene u Velikoj Britaniji kao lek odobren je botoks.
Za lečenje migrene u Velikoj Britaniji kao lek odobren je botoks.

Naime, Britanska agencija za kontrolu lekova i medicinskih proizvoda prihvatila je ovaj način lečenja hroničnih migrena kod odraslih osoba.

Pod hroničnom migrenom podrazumeva se kontinuirana glavobolja u trajanju od dve nedelje. Botoks je kao lek odobren posle treće faze kliničkih ispitivanja, kojim je obuhvaćeno 1.384 pacijenta.

U ovoj fazi pokazalo se da su pacijenti koji su dobili botoks u određene mišiće glave i vrata u proseku manje dana osećali glavobolju i migrene u poređenju sa pacijentima koji su dobili placebo injekcije.

U britanskom Udruženju pacijenata sa migrenom ističu da je ova bolest još nedovoljno istražena te da često promakne lekarima, zbog čega se retko i leči. A, u stvari, migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja koja se javlja periodično. Od nje po procenama stručnjaka pati petina stanovništva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.