Muškarci više pate kad su bolesni

Iako žene misle da je u pitanju samo gluma kako bi dobili njihovo saosećanje, muškarci ipak pate više kada imaju grip, tvrdi dr Amanda Elison sa Univerziteta Duram.
Iako žene misle da je u pitanju samo gluma kako bi dobili njihovo saosećanje, muškarci ipak pate više kada imaju grip, tvrdi dr Amanda Elison sa Univerziteta Duram.

Amanda tvrdi kako muškarci imaju veći broj receptora za temperaturu u mozgu od žena, što dovodi do toga da ih znatno više pogađaju posledice gripa.

Ova razlika nalazi se u delu mozga koji kontroliše veliki broj telesnih mehanizama, uključujući i temperaturu.

Muškarci i žene počinju jednako kada je reakcija na prehladu u pitanju zato što je ovo područje jednako kod dece, međutim, kada muškarci uđu u pubertet testosteron počinje da utiče na to područje čineći ga većim kod muškaraca.

"Kada se prehladite jedna od stvari koja se dešava jeste povećanje telesne temperature kako bi se telo odbranilo od bolesti pošto virus ne može da preživi visoku temperaturu. Kada je naš imuni sistem napadnut, određeni deo mozga povećava temperaturu kako bi se telo odbranilo", smatra dr Elison i dodaje:

"Međutim, muškarci imaju znatno više temperaturnih receptora tako da je kod njih temperatura znatno viša."

Ranija istraživanja takođe su ukazivala na to da određene bolesti muškarce pogađaju jače, ali su otkrića, bazirana na testovima na miševima, odbačena.

  • 24.01.2013 22:09
    A nisu malo razmaženi?
  • Mužjak

    24.01.2013 20:22
    Ma nema veze
    Muško sam i potpisujem: mi muškarci smo PI*KICE u odnosu na žene.
    Nas kad nešto boli to je tragedija.
    To moraju svi da znaju, kukamo na sav glas, umiremo i prenemažemo se, žderemo šakom tablete.
    Nema ta Amanda blagog pojma. Pa zamislite samo da se muškarci poradjaju. Strašno!!!
  • Sedam

    24.01.2013 19:03
    "Ranija istraživanja takođe su ukazivala na to da određene bolesti muškarce pogađaju jače, ali su otkrića, bazirana na testovima na miševima, odbačena"
    Nije se uklopilo u dominantnu ideologiju. Staljin je bre bio mala maca za ove ženetine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.