Predah - najvažniji deo treninga

Prema nalazima sportskih stručnjaka sa Starling univerziteta, periodi odmaranja između napornih vežbi daju najbolje sveukupne rezultate.
Prema nalazima sportskih stručnjaka sa Starling univerziteta, periodi odmaranja između napornih vežbi daju najbolje sveukupne rezultate.

U ovoj studiji prosmatran je različit metod vožnje bicikla. Naučnici su merili razlike između jednog sata neprekidne vožnje bicikla i slučaja kada okrećemo pedale 5 minuta, a potom pravimo odmor u trajanju od 5 minuta i tako u nekoliko uzastopnih ponavljanja.

Kakvi su rezultati dobijeni? Druga grupa je imala bolje rezultate na oceni snage i performansi. To je dokaz da kratke serije vežbi čine da se naši mišići lakše oporave, čak iako je reč o veoma napornim vežbama.

Mnogi fitnes programi primenjuju ovaj metod, a i vi ga, veoma lako možete ugraditi u svoj uobičajni sistem vežbanja. Umesto sat vremena trčanja na traci, probajte sa sprintom pola sata, zatim trčite jedan minut, a potom se odmarajte hodajući i tako nekoliko puta.

Na taj način postižu se mnogo bolji rezultati, lakše sagorevaju kalorije i omogućava mišićima da se malo odmore.

  • Usain Bolt

    27.01.2013 13:18
    Ovo ni ja ne bih izdrzao
    "Probajte sa sprintom pola sata "... Savet vam je ubitacan, ali bukvalno. Ako vas neko bude slusao bice dobro ako prezivi prvi trening. Ja bih tih pola sata sprinta zamenio sa pola sata hodanja.
  • mrva

    27.01.2013 11:50
    da li je civilizacija zaista zapala u period kada vise nista novo i pametno ne moze da se otkrije pa su primorani da iznova otkrivaju rupe na saksiji, toplu vodu, kisobrane i slicno... ili je u pitanju neki eksperiment nad nama koji citamo vesti...?? ovo drugo bi bar bilo originalno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.