Kako da što lakše preživite nedeljnu depresiju?

Možda volite svoj posao, možda ste proveli fantastičan vikend, ali prelazni sati pre povratka u kolotečinu radne nedelje ipak vam teško padaju.
Možda volite svoj posao, možda ste proveli fantastičan vikend, ali prelazni sati pre povratka u kolotečinu radne nedelje ipak vam teško padaju.

Nedelja je dan koji može da vam deluje kao da se završilo nešto dobro, objašnjava Tamara Čanski, autorka knjige "Freeing Yourself From Anxiety". "Kada se uzme u obzir samo nedelja, to znači da 52 puta godišnje vaše telo prolazi kroz emotivni ringišpil zbog stresa i anksioznosti.”

Nervoza koja se gomila tokom radnih dana, kulminira nedeljom uveče i može uzrokovati nesanicu, visok pritisak i brojne druge smetnje. Evo saveta koji će vam pomoći da ove potencijalno iscrpljujuće momente preživite na što lakši način.

Izađite tokom radne nedelje

Ukoliko čekate vikend da se zabavite i opustite, povećavate pritisak i nezadovoljstvo ako nešto ne pođe po planu. Dogovorite se da izađete na piće tokom nedelje sa prijateljima. Tako ćete imati čemu da se radujete i pre vikenda.

Ne preterujte vikendom

Jedva čekate provod i zezanje, đuskate, popijete piće, dva… pet? Ali nemojte preterivati! Alkohol ima svojstvo depresanta i učiniće da se osećate tromo i neraspoloženo. Osim toga, ako se napijete u subotu, to znači glavobolja i težak mamurluk u nedelju. Ako je šteta već načinjena, lek je kisela voda.

Sredite kuću

Verovatno poslednje što vam pada na pamet posle naporne nedelje, jeste da čistite stan. Međutim, istraživanje pokazuje da je stepen stresa manji kod žena koje žive u čistom u urednom prostoru, nego kod onih koje žive u neredu. Krpu u ruke i navalite na posao.

Preznojavanje

"Aerobik vodi do sređivanja parasimpatičkog nervnog sistema, koji reguliše krvni pritisak i čini da se osećamo opuštenije“, navodi Džeraldin Kupersmit, nacionalni direktor "Equinox Fitness Training Instituta". Nedeljno jutro rezervišite za ovo, tako ćete se izvući iz kreveta i živnuti.

Ne preterujte sa hranom

Nemojte pojesti sve što niste stigli tokom nedelje, posebno ne slatke poslastice poput palačinki. Nutricionista Keri Gans navodi da organizam brzo vari ugljene hidrate, nivo šećera u krvi raste što izaziva pospanost. Ne želite da slobodan dan provedete samo spavajući. Alternativa je omlet sa povrćem, integralni hleb, i sušeno voće.

Ulepšajte radno mesto

Ako vam je muka pri pomisli na ponedeljak, ponesite na posao nešto što će vas oraspoložiti. To može biti slika koju volite, neka igračkica, biljka... Studija univerziteta u Vašingtonu je otkrila da obična biljka na radnom stolu može da smanji stres.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.