Jeftin test za rak grlića materice

U nerazvijenim zemljama ne postoji kultura redovnih ginekoloških testova, a PAPA test je preskup, zbog čega testiranje ćelija grlića materice sirćetom može smanjiti smrtnost za 31 odsto.
U nerazvijenim zemljama ne postoji kultura redovnih ginekoloških testova, a PAPA test je preskup, zbog čega testiranje ćelija grlića materice sirćetom može smanjiti smrtnost za 31 odsto.

U siromašnim državama širom sveta jeftini test premazivanja ćelija grlića materice sirćetom moglo bi da smanji broj umrlih žena od te bolesti za trećinu, pokazalo je istraživanje Tata bolnice u Indiji na 150 hiljada žena. U zemljama u razvoju rak materice vodeći je uzrok smrti među ženama, a stručnjaci smatraju kako su rezultati studije zapanjujući, piše Dejli Mejl.

"Naizgled banalan test sirćetom, koji je svugde dostupan i jeftin, svake godine može spasiti desetine hiljada žena", rekao je dr Ted Trimble iz američkog Instituta za rak koje je sponzorisalo istraživanje.

Papa brisevi i testiranja na prisutnost HPV virusa u razvijenim su zemljama najbolji način prevencije malignog raka maternice, međutim zdravstveni sistemi u siromašnim zemljama ne mogu da finansiraju takve redovne preglede. Prednost pregleda ćelija sirćetom je u tome što su troškovi beznačajni, a lokalni delatnici se mogu obučiti za testiranje u roku od dve nedelje i bez skupocene laboratorijske opreme.

S malim se kistom razređeno sirće razmaže po unutrašnjosti cerviksa, a abnormalne ili pretkancerogene ćelije tada nakratko promene boju, objasnili su lekari.

U Indiji nije retkost da žene koje su više puta rodile nikad nisu bile na ginekološkom pregledu, a u toj se zemlji svake godine dijagnostikuje više od 140.000 novoobolelih. Problem je u tome što se rak najčešće uočava prekasno, pa su mogućnosti izlečenja vrlo male.

Još veći napredak u prevenciji raka grlića materice očekuje se pilot-projektom vakcinisanja protiv virusa HPV-a u Aziji i Africi. Taj će projekat obuhvatiti 30 miliona devojaka u više od 40 zemalja, koje će biti vakcinisane do 2020.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.