Šest otrova u vašem domu

Veliki broj proizvoda koji se koriste u svakom domaćinstvu loše utiču na zdravlje, naročito ukoliko se upotrebljavaju često, a kako bi se izbegle negativne posledice, trebalo bi ih se otarasiti što pre.
Veliki broj proizvoda koji se koriste u svakom domaćinstvu loše utiču na zdravlje, naročito ukoliko se upotrebljavaju često, a kako bi se izbegle negativne posledice, trebalo bi ih se otarasiti što pre.

Kokice iz mikrotalasne

I pored ukusa koji mami, treba biti svestan činjenice da su ove kokice izuzetno opasne i da sadrže neke od najštetnijih hemijskih supstanci, među kojima su i one kancerogene. Kokice same po sebi nisu štetne ukoliko se radi o onima koje su organski uzgajane. Međutim, ove iz mikrotalasne peći trebalo bi izbegavati.

Antibakterijski sapuni

Jedan od osnovnih sastojaka antibakterijskih sapuna je triklosan, koji negativno utiče na hormone, izaziva oštećenja štitne žlezde i povezan je sa mnogim infekcijama. Umesto njih koristite obične sapune koji će, uz pravilnu upotrebu, očuvati higijenu vaših ruku bez štetnih posledica.

Hemijski otrovi

Verovatno ste sada ubeđeni da tako nešto nemate u svojoj okolini. Ipak, sredstva poput onog za čišćenje rerne, kao i sprejovi i razni praškovi protiv insekata i te kako su otrovni i treba ih izbegavati. Postoje proizvodi na prirodnoj bazi koji predstavljaju vernu zamenu i, iako su skuplji, vredi ih koristiti jer će sačuvati vaše zdravlje.

Odeća koja se ne gužva

Ideja o odeći koju ne morate da peglate svaki put kada izlazite iz kuće zvuči sjajno. Ipak, ovakva odeća sadrži formaldehid, koji, pored toga što omogućava da odeća ostane neizgužvana, istovremeno može izazvati razne bolesti, pa čak i one najozbiljnije, poput karcinoma. Zarad vašeg sopstvenog zdravlja, savetujemo da se, ipak, malo pomučite i uzmete peglu u ruke.

Osveživači prostora

Bez obzira da li se radi o osveživačima u spreju ili onima koji se uključuju u struju, štetnost na zdravlje je velika. Verovali ili ne, oni sadrže čitav niz hemikalija koji zagađuju vazduh i izazivaju alergije, hormonske poremećaje, astmu pa čak i karcinom. Sigurnije  i jeftinije rešenje je da otvorite prozor i osvežite prostoriju u kojoj boravite.

Posuđe sa dnom koje se ne lepi

Lako čišćenje ovog posuđa dovelo je do njegovog masovnog korišćenja, pa je ono u svim domaćinstvima postalo karika bez koje se ne može. Ipak, trebalo bi da odustatanete na vreme od kupovine ovakvih šerpi, tiganja i lonaca, jer sadrže kancerogene materije koje, nakon dužeg korišćenja, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

  • 06.06.2013 17:46
    @W - Opet

    Ovde nisu napisali ali što se tiče kokica nije nikakva zavera, već je u pitanju supstanca koja daje aromu putera koja na visokim temperaturama postaje kancerogena. Ostali ukusi su ok.
  • Scotch Bonnet

    06.06.2013 08:23
    Nedoreceno
    "Posuđe sa dnom koje se ne lepi"

    Koje su to posude? Jel Teflon u pitanju?

    Kada se citaju ovakve gluposti stice se utisak da je sve na ovom svetu stetno i opasno. Sta mi sad treba da radimo po tom pitanju? Hocemo li se zacauriti i ziveti u staklenom balonu?

    Stvarno se preteruje sa ovakvim tekstovima.
  • 05.06.2013 13:08
    tacka
    Sta je sa aflatoksinom????

    Jedu li koke nosilje isti kukuruz?
    Jedu li svinje isti kukuruz?
    Jedemo li mi teletinu koja se hrani istim kukuruzom?

    Sta je sa prehrambenim proizvodima na rafovima ako se kaze da je kukuuz osnova - 70% sastava?

    Sta je sa koncentratima za stoku sa sintetickim aminokiselinama za koje nikad nije izvrseno ispitivanje o dejstvu na zivotinje a kamoli posle kad se vezu u tkivo pa dospu u nas organizam?

    Itd. itd. itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.