Sir dobar za zube

Nova studija pokazala je da sir pomaže u redukciji karijesa, jer neutrališe kiselinu u ustima.
Nova studija pokazala je da sir pomaže u redukciji karijesa, jer neutrališe kiselinu u ustima.

Istraživači su otkrili da fermentirani mlečni proizvod čini usnu duplju više alkalnom, što smanjuje potrebu za zubarskim intervencijama. Takođe, sir stvara i zaštitni sloj oko zuba.

Što je viši pH nivo na površini zuba, zubi su više zaštićeni od zubne erozije koja uzrokuje karijes. Istraživači smatraju da konzumiranje sira povećava količinu pljuvačke u ustima, što je prirodni način održavanja zdravog pH nivoa.

Sir ispušta hemijske spojeve koji formiraju zaštitni sloj na zubima, a on štiti od kiselina koje napadaju gleđ.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "General Dentistry".

  • 09.06.2013 09:32
    Znaci da ne perem?
  • m

    08.06.2013 18:21
    Uvek su me fascinirala ova "naučna" otkrića tipa ko jede nije gladan! Razumem ja da treba popuniti novinske stupce, a odskora i e-stupce, ali daj imajte obzira da mi nismo baš idioti koliki se činimo! Zamislite tim naučnika, naravno u nadrkanoj laboratoriji i mantilima, koji su godinama super plaćeni i poštovani da dokažu tezu da ko ima gušće trepavice od obrva sigurno ima predispozicije za rak debelog creva!
  • Steva

    07.06.2013 19:01
    Eh,treba imati zube,da bi se osetila blagodet sira!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.