Kafa produžava život i štiti od bolesti

Stotinama godina kafa je jedno od dva ili tri omiljena pića na svetu, ali su tek od nedavno naučnici shvatili da taj napitak ima značajne zdravstvene prednosti.
Stotinama godina kafa je jedno od dva ili tri omiljena pića na svetu, ali su tek od nedavno naučnici shvatili da taj napitak ima značajne zdravstvene prednosti.

U jednom velikom epidemiološkom istraživanju od prošle godine, istraživači sa Nacionalnog instituta za rak iz SAD-a, uzimali su zdravstvene informacije od više od 400.000 volontera, od 50 do 71 godine, koji nisu imali neke veće bolesti kada je istraživanje počelo 1995. godine. Do 2008. godine više od 50.000 učesnika umrlo je. Međutim, muškarci koji su rekli da piju dve ili tri šoljice kafe dnevno imali su 10 odsto manje šansi da umru od onih koji ne piju kafu, dok žene koje piju kafu imaju 13 odsto manje rizika od smrti tokom studije. Nije tačno jasno šta to kafa ima sa njihovom dugovečnosti, ali korelacije je upečatljiva, prenosi Njujork Tajms.

U studiji iz 2012. godine, naučnici sa Univerziteta u Južnoj Floridi i Univerziteta u Majamiju testirali su nivo kofeina u krvi kod odraslih osoba sa blagim kognitivnim oštećenjima, odnosno prvim tračkom ozbiljnog zaborava, zajedničkim prethodnicima Alchajmerove bolesti, a zatim ih ponovo evaliusali dve do četiri godine kasnije. Učesnici sa malo ili bez kofeina u njihovoj krvi imali su mnogo više verovatnoće da razviju Alchajmerovu bolest od onih koji piju oko tri šoljice kafe dnevno.

Druge studije pokazale su druge specifične prednosti pijenja kafe - smanjenje rizika od razvijanja dijabetesa tipa 2, bazocelularnog karcinoma (najčešći rak kože), raka prostate, karcinoma grla i vraćanje raka dojke.

Još uvek nije jasno da li je samo kofein dovoljan za prednosti ispijanja kafe ili ona ima još neke vredne sastojke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.