Naučnici: Muškarci krivi za menopauzu žena

Za pojavu crvenila, valunga, promene raspoloženja, menopauzu i njene prateće efekti možda je krivo ponašanje muškaraca, ukazuju kanadski stručnjaci.
Za pojavu crvenila, valunga, promene raspoloženja, menopauzu i njene prateće efekti možda je krivo ponašanje muškaraca, ukazuju kanadski stručnjaci.

Evolucioni genetičari sa kanadskog Mekmaster Univerziteta tvrde da navika muškaraca da za svoje partnerke biraju mlađe žene, uverava starije pripadnice lepšeg pola da plodnost i rađanje u zrelijim godinama postaje besmisleno i da to zapravo dovodi do menopauze.

Međutim, engleski stručnjaci smatraju da je to zapravo inverzno tumačenje ove pojave, jer u stvari muškarci biraju mlađe partnerke upravo zbog toga što su starije žene manje plodne.

Istraživači su dugo vremena bili zaokupljeni pitanjem zbog čega su ljudi jedina vrsta kod koje žene ne mogu da vrše reprodukciju tokom celog života, a prethodne teorije su se oslanjale na takozvani "baka efekat", koji sugeriše da se kod žena gubi plodnost u trenutku kada osete da će se naći u životnom dobu kada neće moći da prate odrastanje svog deteta, pa su umesto toga na raspolaganju svojim unucima.

Teroija "efekta bake" je zapravo ovaj poremećaj objašnjavala mentalnom blokadom usled koje nastaje menopauza, prepreka za dalje rađanje. Zbog toga po toj teoriji muškarci biraju mlađe žene koje imaju mnogo veću mogućnost reprodukcije.

Međutim ovo poslednje istraživanje kanadskih doktora učvrstilo je neke naučnike u uverenju da se stvari zapravo odvijaju u obrnutom smeru.

Koristeći kompjuterske modele tim sa Maekmaster Univerziteta je zaključio da je "preferencijalni izbor za razmonažavanje" zapravo evolucioni odgovor - muškarci svih uzrasta biraju za partnerke mlađe žene, što starije žene odbija od održavanja plodnosti jer smatraju da za to nema nikakve svrhe, pošto će u većini slučajeva izabrati mlađe partnerke.

Profesor Rama Sing, evoluciona genetičarka koja je bila vođa ovog istraživanja, kaže da muškarci koji biraju mlađe žene zapravo pažljivo odmeravaju šanse da sa partnerkom imaju potomstvo i da je oduvek u ljudskoj istoriji postojala prednost mlađih nad starijim ženama.

Ona je dodala i da bi produžetak ljudskog veka, kao i kasnije rađanje zbog obrazovanja ili profesionalne karijere moglo da promeni vreme kada nastaje menopauza u nekom dužem vremenskom periodu.

To bi prema njenom mišlljenju moglo sa dovede do odlaganja menopauze, a geni koji bi bili preneseni na ćerke bi mogli da dovedu do kasnijeg nastupanja menopauze.

Doktor Maksvel Barton Čilju, evolucioni biolog u odeljenju zoologije na Univerzitetu Oksford smatra, da je teorija postavljena naopačke i da muškarci biraju mlađe žene upravo zbog prirodnog gubitka plodnosti žena u zrelom dobu, i da njihov izbor nikako ne može biti uzrok menopauze.

"Zaista mislim da je logičnije da su muškarci kroz evoluciju uspeli da prepoznaju da su žene u mlađem dobu plodnije, jer su u početku pokušavali da naprave potomstvo sa svim ženama koje su bile u stanju da na svet donesu decu. Tako da oni sigurno nisu "krivci" za manopauzu. Međutim, evoluciono gledano istraživanje pokazuje zanimljivu situaciju u kojoj se starije žene zaista nalaze pred izborom da li da imaju dete čije odrastanje možda neće sasvim proživeti, ili da se posvete vaspitavanju unuka", zaključio je on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.