Bolne posledice nošenja štikli

Noge u visokim štiklama počinju da bole nakon jednog sata, 6 minuta i 48 sekundi, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji u koje je bilo uključeno 2.000 žena.
Noge u visokim štiklama počinju da bole nakon jednog sata, 6 minuta i 48 sekundi, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji u koje je bilo uključeno 2.000 žena.

Njih 20 odsto se sa bolovima i prvim znakovima neudobnosti susreću već nakon 10 minuta, dovoljnih za nastanak žuljeva.

U istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji žene su iskreno odgovarale na pitanja o štiklama i tegobama koje one uzrokuju.

Dobijene brojke potvrdile su kako se sve žene susreću sa bolovima, a najhrabrije nakon jednog sata, 6 minuta i 48 sekundi, a njih 20 odsto već nakon 20 minuta.

"Uopšte nema sumnje da se žene zbog nošenja visokih potpetica suočavaju sa rizikom od trajnih povreda. Ukoliko pitate žene da biraju između modernih štikli i zdravih stopala, većina će izabrati prvo", izjavio je portparol kompanije koja je naručila ispitivanje.

Što je štikla viša, veći je nagib tela prema napred zbog čega žene moraju da se naginju u suprotnom smeru kako bi kompenzovale neprirodni položaj tela. Zbog toga kukovi nisu u ravni što stvara pritisak na kičmu.

Osim toga, visoke štikle guraju stopalo prema napred stišćući prste i uzrokuju otvrdnjavanje kože, urasle nokte i žuljeve, kratak je opis učinka štikli na zdravlje stopala i tela koji je izneo vođa studije, ortoped Majk Onil.

"Svaka potpetica viša od 5 centimetara predstavlja opasnost po zdravlje. Žene koje žele da budu više trebalo bi da nose potpetice pošto one imaju znatno manji uticaj na stopala nego štikle", tvrdi Onil.

Najčešće povrede stopala usled nošenja štikli:

1. Žuljevi – 55 odsto

2. Ispucale pete – 45 odsto

3. Kurje oči – 28 odsto

4. Tvrda koža – 24 odsto

5. Urasli nokat – 20 odsto

6. Atletsko stopalo – 20 odsto

7. Čukalj – 13 odsto

8. Problemi sa zglobovima – 11 odsto

9. Artritis – 9 odsto

10. Problemi sa mišićima - 8 odsto

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.