Četiri namirnice koje vas čine debljim nego što jeste

Iako je variranje u kilaži normalno, ponekad za nadut stomak zbog kojeg izgledate deblje nego što to zaista i jeste, nisu odgovorni kilogrami već određene namirnice.
Iako je variranje u kilaži normalno, ponekad za nadut stomak zbog kojeg izgledate deblje nego što to zaista i jeste, nisu odgovorni kilogrami već određene namirnice.

Donosimo četiri glavna uzročnika nadutosti koji vas dele od ulaska u omiljene pantalone.

Mleko

Svi znamo kako mleko u prekomernim količinama nije zdravo za naše zdravlje. Ali ako vam ono izazove probleme s probavom i nadutost možda je problem u vašem organizmu koji ne podnosi laktozu.

Skrob

Ako vam namirnice bogate skrobom uzrokuju nadut stomak ne morate ih prekrižiti iz svoje prehrane već odabrati one koje to ne čine.

Pšenica, ječam i raž sadrže veliko količine fruktana, polimera fruktoze koji uzrokuje nadutost. Neka se na vašem tanjiru radije pojave krompir, riža, kukuruz i zob koje sadrže znatno manje količine fruktana.

Voće

Iako je voće prepuno zdravih sastojaka poput vitamina i minerala i ono može biti uzročnik nadutosti. Razlog se krije u količini fruktoze i glukoze. Odaberite radije bobičasto voće, grejp i citruse jer oni, za razliku od na primer jabuke i kruške sadrže znatno manje količine spomenutih sastojaka

Veštački šećer

Sorbitol, ksilitol i manit su veštački zaslađivači koje nalazimo u takozvanim dijetetskim pićima i gumama za žvakanje.

Osetite li nadutost nakon konzumacije dijetalne hrane i pića izbegavajte takve proizvode. Za ličnu primenu radije upotrebite prirodne zaslađivače.

  • No Name

    25.06.2013 06:21
    Ili jednostavno odete kod gastroenterologa i potražite stvarni uzrok nadutosti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.