Lečite se biljkama

Biljke sadrže supstance koji deluju na celi organizam, pa tako mogu da ublaže bronhitis, smanje stomačne tegobe, ublaže menstrualne bolove, ali i smanje pritisak.
Biljke sadrže supstance koji deluju na celi organizam, pa tako mogu da ublaže bronhitis, smanje stomačne tegobe, ublaže menstrualne bolove, ali i smanje pritisak.

Bilo da je reč o povišenom krvnom pritisku, migreni ili menstrualnim bolovima, biljni lekovi mogu biti jednako delotvorni, a i manje štetni od onih farmaceutskih, tvrde stručnjaci za Dejli Mejl.

Prevencija migrene cvetom vratič

Cvet vratič iz roda suncokreta sadrži partenolide koji se uspešno bore sa sužavanjem krvnih sudova u glavi koji su tipični za napad migrene, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Merilendu. Takođe, sadrži i druge sastojke koji imaju protivupalno delovanje, tako da blokiraju otpuštanje serotonina i prostaglandina za koje se veruje da doprinose glavobolji. Ove male grmolike biljke imaju žuto-zeleno lišće i cveće koje nalikuje na kamilicu, a koristi se tako da se jedu sveže ubrane ili seckaju u salatu, a lišće se može spremati i sušiti, pa u jelo dodavati kao začin. Prema studiji na 270 ljudi koji često pate od migrene, vratič je smanjio bolove kod 70 odsto njih.

Potočarka se bori protiv bronhitisa

Sa značajnim udelom vitamina C i drugim korisnim spojevima, ova biljka se koristi za lečenje bronhitisa jer uspešno smanjuje refleks kašljanja. Spoj feniletil-izotiocijanat iz potočarke (ili dragušca) deluje kao antibiotik i smanjuje upalu u disajnim putevima, pokazale su studije. Potočarka se poslužuje sveža i sirova u salatama, a već 80 grama na dan pomaže ublažavanju disajnih tegoba. Dve kašike naseckanog svežeg lišća mogu da posluže za pripremu čaja koji umiruje kašalj.

Hmelj smiruje menstrualne bolove

Dok se cvet ove biljke koristi kao sastojak piva, on takođe sadrži supstance koje deluju kao sedativi. One mogu da smanje grčeve kod menstrualnih bolova, tvrde italijanski naučnici. Ti sastojci imitiraju delovanje ženskog polnog hormona estrogena, pa takođe mogu da smanje i tegobe vezane uz menopauzu poput valunga. Za ublažavanje menstrualnih bolova dovoljna je doza od 100 miligrama hmelja na dan, a moguće je napraviti tinkturu ili uzimati dodatke prehrani u obliku tableta i praška.

Rotkvice za snižavanje pritiska

Divlje, ali i kultivisane rotkvice imaju efekat snižavanja krvnog pritiska zahvaljujući sastojcima koji povećavaju nivoe azot-monoksida u krvi. Zbog toga dolazi do širenja krvnih sudova i snižavanja pritiska. Takođe, rotkvice imaju visoke nivoe kalijuma što dodatno snižava pritisak, a potrebno je pojesti oko pet rotkvica na dan ili koristiti prah suvog lišća rotkvica.

Matičnjak za bolove u želucu

Biljka matičnjak blokira grčeve u želucu, kao i u crevima zahvaljujući protivupalnim sastojcima. Zbog toga pomaže kod gastritisa, pokvarenog želuca i sindroma iritabilnog creva, pokazala je studija Univerziteta u Merilendu. Listovi matičnjaka najčešće se pripremaju u čaju, a potrebno je popiti oko dve šolje na dan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.