Štetno je i "pušenje iz treće ruke"

Nikotin koji se iz cigareta oslobađa u obliku dima u prostorijama se zadržava mesecima i veoma je štetan, jer nikotin u kontaktu sa azotnom kiselinom iz vazduha stvara izuzetno kancerogene nitrozamine i dolaskom u kotakt sa tom materijom "pušimo iz treće ruke".

Nikotin koji se iz cigareta oslobađa u obliku dima u prostorijama se zadržava mesecima i veoma je štetan, jer nikotin u kontaktu sa azotnom kiselinom iz vazduha stvara izuzetno kancerogene nitrozamine i dolaskom u kotakt sa tom materijom "pušimo iz treće ruke".

 

Dim cigarete je štetan po zdravlje u obliku ostataka na zidovima ili nameštaju u prostorijama gde se pušilo, pokazali su rezultati istraživanja američke Lorenc Brkli Nacionalne laboratorije.

"Kada se upali cigareta, nikotin se oslobađa u obliku dima koji se zadržava po površinama prostorije (zidovima, tepihu, zavesi, nameštaju) gde može da se zadrži mesecima", upozorava ovo istraživanje.

"Ovo je prvo istraživanje koje dokazuje da "pušenje iz treće ruke" može da prouzrokuje oštećenje DNK, a posebno je ozbiljno ako su deca izložena nitrozaminima preko površina u stanu u kome se puši", upozorava naučnik Lara Gundel koja radi u Lorenc Brkli laboratoriji.

Istraživanje je pokazalo da ostaci nikotina u kontaktu sa nitratnom (azotnom) kiselinom iz vazduha stvaraju nitrozamine, koje spadaju među najaktivnije i najmoćnije kancerogene supstance koje oštećuju ćelije, a negativne posledice mogu biti samo gore tokom vremena.

Izlaganje nitrozaminima, ili "pušenje iz treće ruke" kako ga nazivaju svetski mediji, najčešće se dešava udisanjem prašine ili kontaktom kože sa na primer tepihom ili odećom na kojoj se zadržao duvanski dim, što posebno može da bude opasno za decu, prenele su svetske agencije.

Istraživači ističu i da se opasnost ne uklanja otvaranjem prozora ili provetravanjem prostorije.

  • Dr. Rakar

    27.06.2013 08:41
    Znaci kad je zikra i nema cigara lizite zidove.
  • Gillan

    26.06.2013 11:03
    Ajde sto je tekst budalast, manje vise, nije jedini... Ali to sto ima cak 10 (za sada) onih koji veruju u takve idiotarije i ovde lupaju minuse na razumno ismevanje gluposti.... e, to je zabrinjavajuce...
  • 26.06.2013 08:41
    Naučnici sa univerziteta u Masačusetsu
    Neidentifikovasna grupa visokoobrazovanih zaludnih eksperata sa najrazličitijim spektrom interesovanja. Istražuju sve i svašta od uticaja 19 šoljica kafe na rad nadbubrežne žlezde kod levorukih osoba do frekvencije koju emituje madagaskarski leteći pacov u vreme parenja. Njihova istraživanja iako su izuzetno skupa od izuzetnog su značaja za čovečanstvo, jer bez njih bi novine i časopisi kao što je npr. Blic žena bili neuporedivo prazniji.

    On (čita Blic zanimljivosti): "E slušaj ovo: Naučnici sa univerziteta u Masačusetsu višemesečnim istraživanjem 82 ispitanika došli su do zaključka da 5 litara piva na dan umanjuje pojavu opadanja kose kod tamnokosih muškaraca između 32 i 36 godina za 23%... Pa da probam zlu ne trebalo..."
    Ona (čita Blic ženu): "Aha, evo ti isti naučnici su otkrili da jedan par novih cipela mesečno kod žena između 25 i 35 godina povećava seksualnu želju za 36%..."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.