Operite veš mašinu i sunđere

Ima li smisla prati predmete i aparate koji služe za pranje, poput mašine za veš ili sunđera za pranje posuđa? Kad budete pročitali šta se sve u njima krije, poželećete to da uradite.
Ima li smisla prati predmete i aparate koji služe za pranje, poput mašine za veš ili sunđera za pranje posuđa? Kad budete pročitali šta se sve u njima krije, poželećete to da uradite.

1. Operite mašinu za pranje i sušenje rublja
Mislite da to nema smisla? Pogrešno. Istraživanje sprovedeno u 50 domaćinstava u Floridi pokazalo je da se u mašini nalaze visoke koncentracije bakterija coliform i Ecsherichie coli. Kad su naučnici oprali sterilnu odeću u 40 posto slučaja izvadili su je kontaminiranu E. coli, a u mašinama je ostalo dovoljno bakterija i da kontaminiraju sledeće pranje. S vremena na vreme operite mašinu, a donje rublje iskuvavajte.

2. Usisajte dušek
Madrac je magnet za skupljanje grinja koje uzrokuju alergije. Pažljivo ga usisajte i operite jednom mesečno.

3. Operite telefon
Značajan broj patogenih bakterija i virusa nalaze se na telefonu, pa se vrlo lako mogu preneti u usta.

4. Kante za smeće
Posebno one u kuhinji i kupatilu. Isprazniti ih redovno nije isto kao i čistiti ih. Redovno ih izribajte da se u njima ne bi razmnožavale bakterije.

5. Zavese oko kade
Svaki dan su mokre, i ostaju tako veliki deo dana, što je savršena podloga za buđ. Potopite ih  u kantu punu deterdženta pa dobro izribajte.

6. Mašine za sudove
Pogledajte malo detaljnije vrata svoje mašine, mnoga su postala uzgajališta buđi.

7. Daske za sečenje u kuhinji
Na njima se ponekad nađe i 200 puta više klica nego na dasci od WC šolje. Operite ih redovno i nakon toga ih poprskajte s 5-procentnim sirćetom pa ostavite preko noći.

8. Kuhinjski sunđeri i krpe za čišćenje
Iskuvajte ih u vodi ili ostavite svakodnevno 30 sekundi u mikrotalasnoj. Na običnom kuhinjskom sunđeru za pranje sudova može se naći 320 miliona oportunističkih bakterija koje samo čekaju pad vašeg imuniteta.
  • Sasa

    09.05.2010 21:13
    kuhinjski sundjer kosta 20 dinara
    Bacite ga u djubre i kupite novi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.