Maslinovo ulje ne ide u tiganj

Osobe koje koriste kvalitetno maslinovo ulje prilikom kuvanja ne dobijaju nikakve zdravstvene benefite, pošto ono prilikom prženja gubi sva svoja svojstva koja su dobra za naše zdravlje.
Osobe koje koriste kvalitetno maslinovo ulje prilikom kuvanja ne dobijaju nikakve zdravstvene benefite, pošto ono prilikom prženja gubi sva svoja svojstva koja su dobra za naše zdravlje.

Maslinovo ulje sadrži više antioksidanasa nego druga ulja i sadrži komponente koje sprečavaju rak i druge bolesti.

Međutim, kada se ulja zagrevaju, ona gube na kvalitetu, tvrde istraživači sa Univerziteta Porto u Portugalu.

"Korišćenje maslinovog ulja u kuvanju je u porastu, uglavnom zbog njegovih pozitivnih zdravstvenih uticaja, međutim, ukoliko se zagreva prilikom prženja, ono gubi svoja pozitivna svojstva", tvrde istraživači.

Čak i nakon kuvanja sa njim, maslinovo ulje će biti zdravo koliko i biljno, tako da nema mnogo svrhe koristiti ga pri kuvanju.

Ukoliko ga ipak koristitie pri kuvanju, najbolje bi bilo na nižim temperaturama ili ga postepeno dodavati tokom prženja kako se ne previše zagrejalo i tako izgubilo svoja zdravstvena svojstva.

Nakon zagrevanja, sve prednosti maslinovog ulja, u poređenju sa drugim uljima, se gube, zaključuju naučnici.

  • @jadranka - ne razumem

    01.07.2013 07:21
    Ju, gospođo
    Kako to mislite "nije postojao kancer"? Kancer je oduvek postojao, samo se bez magnetne rezonance i ostalih špecija teško dijagnostikovao. Danas ima više zabeleženih slučajeva zbog napredne dijagnostike, a i živimo u eri zagađenja, aspartama i GMO, što sve doprinosi da se ćelije u organizmu "podivljaju".
  • Teča

    30.06.2013 18:18
    Ulje samo po sebi nije kancerogeno. Kancerogeno postaje kad vam neko na plaži u 5l ulja ispeče 100 mekika, ili 50 kg ponfrita, tj. kada danima ne promeni ulje iz friteze, da bi imao veću zaradu. Zato, jedite kod kuće, zdravije je !
  • jadranka

    30.06.2013 15:12
    ne razumem
    Stvarno mi nije jasno o čemu govorite. Ljudi su od davnina pržili namirnice na ulju i masti i tad nije postojao kancer.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.