Zdrave tajne tamne čokolade

  Već i vrapci na grani znaju kako je kamen temeljac uravnotežene i zdrave ishrane povećani unos svežeg voća i povrća, međutim, da li ste znali da i čokolada može znatno doprineti vašem zdravlju?
Već i vrapci na grani znaju kako je kamen temeljac uravnotežene i zdrave ishrane povećani unos svežeg voća i povrća, međutim, da li ste znali da i čokolada može znatno doprineti vašem zdravlju?

Za razliku od komercijalno dostupne čokolade koja je krcata šećerima i siromašna antioksidansima, crna čokolada je pravi rudnik antioksidanasa. Zapravo, čokolada sa visokim procentom kakaoa (barem 70 odto) sadrži više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada štiti od UV zraka

Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom koja je bogata antioksidansima. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, 25 odsto manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju kože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada čuva srce

Harvardski stručnjaci analizirali su 21 prethodno objavljenu studiju o konzumiraciji kakaoa u kojima je učestvovalo 2.500 ispitanika. Osim što može da smanji nivo krvnog pritiska i poboljša stanje krvnih sudova, konzumacija kakaoa je odgovorna za smanjenje lošeg holesterola kod osoba mlađih od 50 godina, a istovremeno povećava nivo dobrog holesterola.

3. Ako imate visok pritisak, pojedite kockicu crne čokolade

Čokolada može da smanji krvni pritisak – ovo su potvrdila brojna istraživanja. Tako je istraživanje Univerzitetske bolnice u Kelnu pokazalo da čak male količine čokolade daju sličan potencijal smanjenja krvnog pritiska u poređenju sa opsežnim dijetetskim merama koje su se dokazale učinkovitim kada je su u pitanju problemi sa krvotokom.

  • Anonimus

    18.07.2013 08:09
    Ma kako
    ne postoji,vidis da pise? :-)
  • 14.07.2013 20:00
    Ne postoji tamna i svetla čokolada. Postoje samo industrijska pakovanja sa različitim procentom kakaa.

    Mnogi mešaju gorku čokočadu sa čokoladom sa velikim procentom kakaa. Mnoge gorke čokolade su obične mlečne čokolade u kojima nema šećera, ili ga ima u tragovima, dok im procenat kakaa uopšte nije taoliko visok. Dakle, ono što vam treba nije aristokratska gorka čokolada kakvu su nekad jeli muškarci uz konjak i cigaretu, već nemlečna čokolakada sa što većim procentom kakaa.

    I kod nas može pronaći vrlo pristupačne i zdrave čokolade sa 70 ili 90% kakaa. koje uopšte nisu gorke. Preporučujem Dariu sa brusnicom i lešnicima

    70% kakaa
    9% brusnice
    8% lešnika

    Šećera ima tek toliko da ne bude neprijatno gorka, a brusnica i lešnik su vrlo zdravi. Mleka niti masnoće životinjskog porekla nema uopšte, te je to još jedan plus.

    Takođe, dok mlečna čokolada u većim količinama dovodi do zatvora jer se mleko u toku varenja pretvara u čvrstu tvar, čokolada bez mleka se u većim količinama olakšava probavu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.