Pevanje u horu dobro za srce

Naučnici tvrde da pevanje u horu pozitivno deluje na srce.
Naučnici tvrde da pevanje u horu pozitivno deluje na srce.

Švedski istraživači merili su puls horskih pevača i otkrili da se otkucaji srca sinhronizuju posle svega nekoliko taktova. Učesnik studije, muzičar Rikard Astrom, kaže da je tajna u disanju.

"Shvatili smo da kada pevate, tada i dišete na isti način. Hor koji peva jednoglasno udiše i izdiše u istom trenutku", objašnjava on.

Kada pevač štipaljku sa kontaktom stavi na uho i počne da meri puls, može da ga očita na ekranu zajedno sa otkucajima srca. Kada počne da peva, ritam otkucaja se umiruje što blagotvorno deluje na srce. Pevanjem u horu taj uticaj se povećava.

Ova studija pokazuje da postoji razlog zbog kojeg su ljudi od davnina pevali zajedno u crkvama, na utakmicama, možda i u pećinama, jer se tada događa nešto što ih ujedinjuje.

Naučnici na Univerzitetu u Gotenburgu pokušavaju da otkriju nove načine na koje muzika može da utiče na zdravlje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.