Lekove kupovati samo u apotekama

Lekove treba nabavljati isključivo u apotekama, jer su to jedina mesta gde mogu da se kupe kvalitetni, efikasni i bezbedni lekovi, tvrdi portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Aleksandar Tucović.
Lekove treba nabavljati isključivo u apotekama, jer su to jedina mesta gde mogu da se kupe kvalitetni, efikasni i bezbedni lekovi, tvrdi portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Aleksandar Tucović.

"Jedino u apotekama se mogu nabaviti lekovi koji su prošli kroz proveru Agencije za lekove", rekao je Tucović, dodajući da nikako ne bi trebalo kupovati lekove na internet sajtovima i mestima kao što su tržnice.

Upitan o procenama da oko 10 odsto lekova na domaćem i globalnom tržištu predstavljaju falsifikate koji se uglavnom nude na Internetu, Tucović je odgovorio da je to procena zemalja u regionu, uključujući i Srbiju i da taj broj varira.

"U poslednje dve do tri godine, u Srbiji se i te kako obraća pažnja na te nemile događaje", istakao je on, naglasivši da Agencija za lekove, prema zakonu, svaki lek proverava na kvalitet, efikasnost i bezbednost.

Govoreći o procesu provere, dok lek ne stigne na rafove apoteka, Tucović je objasnio da su, prema zakonu, ukoliko podnosilac zahteva ima potpunu dokumentaciju, u roku od 210 dana eksperti i stručnjaci Agencije za lekove dužni da daju pozitivan, odnosno negativan odgovor.

On je rekao da se lek povlači u utvrđenim situacijama kada ima mnogo veću štetu nego korist, odnosno ukoliko njegov kvalitet ne odgovara.

Ukoliko građani, pacijenti, uoče na pakovanju leka rok trajanja koji je istekao, potrebno je odmah obavestiti Ministarstvo zdravlja ili inspekciju ili taj lek vratiti u apoteku u kojoj je uzet, poručio je Tucović.

  • Farmaceut

    10.08.2013 17:42
    Odgovor za Novosadjanina:
    poslodavac mnogo rizikuje nabavljajuci te strane lekove,zarad Vaseg zdravlja i njegovog profita, jer sto bi neko cinio uslugu za dzabe, a Vi imate dva izbora:
    1. Ili da pijete taj lek koji je neko nabavio za Vas i da ocekujete ozdravljenje ili boljitak, optimisticnim stavom pomognete sebi i svom zdravlju
    2. Ili da napravite problem zbog racuna, spakujete kofere pa zbog jedne kutije da zapucate u inostranstvo i dobijete taj papiric tj.racun koji Vam kao garantuje da je lek ispravan, sto uopste nije pokazatelj ispravnosti vec samo legalnosti.
    ZIvite u Srbiji, nema para, nema para za registraciju lekova i raznih paralela za nesto redje indikacije!
  • novosadjan

    05.08.2013 19:05
    a sta bude kad u apoteci kazu da ne mogu da izdaju fiskalni racun posto je lek iz inostranstva ko mi onda garantuje da je lek ispravan

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.