FOTO: Da li estetska hirurgija lica ulepšava?

U pitanju je paradoks estetske hirurgije: ona pomaže u podmlađivanju - pacijenti koji su se podvrgnuli zatezanju lica izgledaju mlađe, ali ne i privlačnije.
U pitanju je paradoks estetske hirurgije: ona pomaže u podmlađivanju - pacijenti koji su se podvrgnuli zatezanju lica izgledaju mlađe, ali ne i privlačnije.

Studija objavljena u časopisu "Journal of the American Medical Association Facial Plastic Surgery" utvrdila je da jedan od najvažnijih efekata plastičnih operacija leži u činjenici da korisnici drugim osobama izgledaju mlađi.

U studiji je 49 pacijenata fotografisano pre i posle zatezanja lica, a te su slike potom pokazane recenzentima. Oni su ocenili da lica nakon operacija u proseku izgledaju samo tri godine mlađe, ali istovremeno nisu primetili razlike u privlačnosti pre i posle operacije.

Plastična hirurgija često se smatra samo rasipanjem novca i privilegijom taštih koja ne daje prave rezultate. Problem s tim stavom leži u tome što je nejasno šta je zapravo "privlačnost".

Rezultati ove studije definišu razliku između mladosti i privlačnosti, što je već napredak u kulturi opsednutoj mladošću.

S druge strane, studija je besmislena, jer ako se pacijenti nakon operacije osećaju lepše i ugodnije u vlastitoj "zategnutoj" koži, nije važno šta o njima misli 50 nepoznatih osoba, zaključuje časopis Time.

  • 08.08.2013 11:20
    Kakvi krokodili, majko moja - i pre i posle "plastik fantastik bombastik - polivinilhlorid silikon elastik".
  • 08.08.2013 10:09
    Sve face su unakažene. Negujte unutrašnje biće i ono će dati rezultate i spolja. Duh i duša se ogledaju na licu. Nije bez razloga rečeno:- posle pedesete svako ima onakvo lice kakvo zaslužuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.