Četiri šoljice kafe dnevno vode u preranu smrt

Ispijanje četiri šoljice kafe dnevno povećava rizik od prerane smrti, ali samo ukoliko ste mlađi od 55 godina, upozoravaju naučnici.
Ispijanje četiri šoljice kafe dnevno povećava rizik od prerane smrti, ali samo ukoliko ste mlađi od 55 godina, upozoravaju naučnici.

Otkriveno je kako konzumiranje 28 šoljica kafe nedeljno za 50 odsto povećava rizik od prerane smrti kod mlađih ljudi.

Do otkrića je došlo nakon velike studije o američkom načinu života, u kojoj je učestvovalo 43.727 pojedinaca uzrasta od 20 do 87 godina.

Američki istraživači posumnjali su da preterano konzumiranje kafe može negativno uticati na metabolizam. Tome može doprineti i "genetska zavisnost od kafe", koja se javlja kod pojedinih osoba.

Gotovo 2.500 smrtnih slučajeva u 16-godišnjoj studiji povezano je sa kafom. Od toga je trećina uzrokovana oboljenjima srca i arterija. Učesnici studije koji su pili više kafe su pretežno bili i pušači te su imali slabije srce i pluća.

Rizik od smrti kod ljudi, mlađih od 55 godina, koji piju više od 28 šoljica kafe nedeljnopovećava se za 56 odsto, navodi se u izveštaju lista "Mayo Clinic Proceedings".

  • Nezavisni Vojvodjanin

    18.08.2013 06:27
    @Dr.Mu Do
    jesi li pio nekada tu kafu u Americi od 2dl.Ja jesam,i to nema veze sa ovom nasom kafom koju mi pijemo u Vojvodini i okruzenju.Lici mi na neku razvodnjenu nes kafu u solji od 2 dl,pa u to jos dodaju i mleko.Nit miris nit ukus,bar ne ovako kako smo mi naucili i navikli ovde na tursku jutarnju soljicu kafe,sa mirisom i okusom.Ne bi je nikad menjao za domacu jutarnju mirisljavu soljicu kafe
  • Dr. Milosavljevic

    17.08.2013 19:34
    Kafa je najbolji lek protiv cira na raku.
  • nije smrt u kafi

    17.08.2013 10:20
    već u haraču
    Za kafu ne znam ali znam šta će mene sigurno oterati u preranu smrt:
    sve veći porezi i računi za struju,grejanje,
    vodu,telefon,sve skuplja a sve lošija hrana,mala primanja,nezaposlena deca i mnogo,mnogo nerviranja zbog svega toga...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.