Pazite se hrane sa pijace

Zbog češćeg unosa namirnica sa pijace, koje često uzimamo na brzinu i "s nogu", nedovoljno oprane, stručnjaci upozoravaju da sada "vrebaju" zaraze iz zagađene hrane.
Zbog češćeg unosa namirnica sa pijace, koje često uzimamo na brzinu i "s nogu", nedovoljno oprane, stručnjaci upozoravaju da sada "vrebaju" zaraze iz zagađene hrane.

Oni koji se zaraze iz hrane mogu da prođu bez simptoma, da imaju samo blag crevni poremećaj, ali isto tako mogu da dođu u stanje teške dehidracije (gubitka velike količine tečnosti) i poremećaja opšteg stanja koje, ponekad, može da ima i fatalan ishod. Jer, u povoljnim uslovima, iz jedne bakterije za sedam sati može da se razvije više od dva miliona bakterija.

Na ovo upozorava dr Vesna Pantić Palibrk, načelnica Jedinice za unapređenje ishrane i kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane Zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

"Kada je visoka temperatura potrebno je biti oprezan prilikom kupovine, čuvanja i obrade namirnica. Korišćenjem zdravstveno ispravnih i kvalitetnih namirnica obezbeđujemo ne samo potreban energetski unos za svakodnevne aktivnosti već što je još važnije štitimo naše zdravlje", kaže ona za "Novosti".

Doktorka Pantić Palibrk navodi nekoliko važnih pravila za kupovinu, čuvanje i pripremanje namirnica:

Lako kvarljive proizvode treba kupovati samo u radnjama gde se drže u rashladnim uređajima. Obavezno treba pogledati datum proizvodnje i rok upotrebe.

Mlečne proizvode (sir i kajmak), kao i živinsko meso treba kupovati na mlečnim pijacama koje imaju rashladne uređaje, nikako na tezgama.

* Obratiti pažnju na izgled, boju i miris mesa.

* Sladoled ne sme da bude deformisan

* Tokom vrelih dana treba brižljivije prati posuđe i namirnice:

* Lisnato povrće prati list po list pod mlazom tekuće higijenski ispravne vode,

* Kupus prati pre i nakon sečenja, a krastavac pre i posle čišćenja

* Voditi računa da se namirnice spremne za korišćenje (termički obrađeno meso ili suvomesni proizvod) ne obrađuje na istoj radnoj površini kao i sirova namirnica (sirovo meso)

* Nakon pripreme što pre poslužiti hranu, ukoliko se ne služi odmah, što pre je rashladiti i do serviranja čuvati u frižideru: pet dana može da se čuva kuvana hrana, a ako želite duže da je čuvate, zamrznite je odmah nakon rashlađivanja.

* Otvoreni sok, mleko, iako je sterilno, mora da se čuva u frižideru.

* Sirovu hranu u rashladnom uređaju uvek držati ispod kuvane.

  • 18.08.2013 15:25
    pih
    kakva propaganda,a u radnji je kao 100& sigurno, shipak!
    Zivele pijace!
  • LOL

    18.08.2013 15:19
    ?
    Ja na pijaci nikad u životu nisam kulpila nešto drugo sem voća i povrća.Uopšte mi nije jasno kako se neko ne boji kupovati mleko,mlečne proizvode i meso pa makar iz rashladnih uređaja kada to niko ne kontroliše, pogotovo po ovoj vrućini.Niti su ti proizvodi jeftiniji niti su kvalitetniji pa da čovek prihvati rizik.Stvarno ne razumem!
  • 18.08.2013 14:28
    Sta da radim kad otvorim sladoled i vidim da je bio odledjen pa ponovo zaledjen (deformisan)? Kao, mogu da ga vratim prodavacici i ona ce meni vratiti pare? Ajte molim vas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.