VIDEO: Vaša težina zavisi od toga gde živite

Zbog različitog delovanja gravitacije na Zemlju, težina neke osobe varira u zavisnosti od predela u kojem se nalazi.

Zbog različitog delovanja gravitacije na Zemlju, težina neke osobe varira u zavisnosti od predela u kojem se nalazi.

Razlika, doduše, i nije baš velika. Osoba može da bude lakša za jedan odsto ukoliko se sa Arktika prebaci na peruanske planine. Uzrok tome je to što Zemlja nije savršena sfera te gravitacija nije jednaka u svim krajevima planete.

Na primer, gravitacija je slabija na ekvatoru i velikim visinama.

Nova mapa visoke rezolucije otkrila je kako su ove promene veće nego što se do sada smatralo. Svetska mapa gravitacije (WGM) prikazuje gravitaciono polje u tri milijarde tačaka, pokrivši 80 odsto kopnene mase na planeti.

Mapa je poboljšanje rada satelita GOCE, koji je napravio slike koje prikazuju kako gravitacija varira u različitim krajevima planete.

Kako bi poboljšali njihove podatke, australijski Univerzitet Kurtin iskoristio je postojeće gravitacione modele u visokoj rezoluciji i pojačao ih gravitacionim signalom sa satelita i topografskim podacima. Projekat je, po prvi put, mapirao čitavo Zemljino gravitaciono polje u ultra visokoj rezoluciji.

Mount Nevado Huascarán u Peruu ima najslabije gravitaciono ubrzanje od 9,76 m/s2, a najviše je na površini Arktičkog okeana i iznosi 9.83 m/s2. To ukazuje da gravitaciono ubrzanje na zemlji varira za 0,7 odsto, što je za 40 odsto više nego što se ranije smatralo.

WGM će naučnicima pomoći da detaljnije shvate Zemljinu strukturu.

Projekat je vodio Bureau Gravimetrique International, u saradnji sa institucijama širom sveta, uključujući i UNESCO.

  • Baltazar

    22.08.2013 08:29
    Masa?
    @Anonimus: bogami, dok bih se popeo na te peruanske planinčuge, meni bi se i masa smanjila - drastično! :)
  • 22.08.2013 05:42
    Težina da. Masa ne :)
  • B

    21.08.2013 14:52
    Ništa novo
    Od ovog se pravi neka senzacija, a ja sam to učio iz fizike u sedmom osnovne. Čak je u knjizi postojala i karta bivše SFRJ sa vrednostima gravitacionog ubrzanja u glavnim gradovima republika.
    Doduše, to je bilo u mrskom socijalizmu, a danas kao da se svi trude da deca iz škole izađu sa što manje znanja, pogotovo onog koje bi mogla da primene u životu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.