Gazirana pića podstiču agresiju kod dece

Prema nedavno rađenom istraživanju, gazirana pića podstiču decu na agresivnost i ujedno utiču na smanjenje njihove koncentracije.
Prema nedavno rađenom istraživanju, gazirana pića podstiču decu na agresivnost i ujedno utiču na smanjenje njihove koncentracije.

Studija koja je istraživala kako konzumacija gaziranih pića utiče na ponašanje dece do pet godina zaključila je da unos tih pića utiče na povećanje agresivnosti.

Tokom istraživanja majke su pratile unos gaziranih pića kod dece na čemu su se zasnivali konačni rezultati studije koji su beleženi u 20 država u severnoj Americi.

Rezultati studije pokazali su da bilo koji unos gaziranih pića dovodi do povećane agresivnosti kod dece i smanjenog nivoa koncentracije.

Oko 40 odsto dece je unosilo minimum jedno gazirano pića dnevno, a četiri odsto više od četiri gazirana pića na dan.

U poređenju s decom koja nisu konzumirala gazirana pića, deca koja su unosila četiri ili više gaziranih pića imali su dva puta više šanse da uništavaju tuđu imovinu, napadnu drugu decu, podstiču svađe…

Autori studije ističu da nije poznat tačan mehanizam kojim gazirana pića utiču na decu, ali preporučuju smanjenje njihovog unosa.

  • 15.09.2013 10:33
    Predjite na rakiju...
  • LOL

    12.09.2013 08:44
    neverujem
    Prosto ne mogu da verujem da ima bolesnih ljudi koji daju svojoj deci to da piju.Imaju li oni ista u toj glavi.Moje dete ima 5 godina do trece je pio iskljucivo samo sokove koje sam mu ja pravila u blenderu a nakon toga sam pocela ponekad da mu kupujem one "100%"sokice ako ne signem sama da napravim, i to mozda dva puta nedejno.Tako je naucen i ne pada mu na pamet da trazi jer je to video na nekoj glupoj reklami posto sam mu objasnila sta je to i sta takvi sokovi rede nasem telu.Al na zalost iako ne mogu a verujem i ja sam vidjala mlade mamice po gradu i u Mc-u koje daju decici u kolicima da ispijaju kolu.Mislim da je tu u pitanju manjak ljubavi jer ne vidim razlog zasto bi inace to neko radio svom detetu.
  • @Novosađanin

    10.09.2013 09:49
    "Dete vidi na reklami i hoce to ili umreti!" Mora biti da se šališ. Pa, zar sve što hoće petogodišnje dete treba da bude po njegovoj želi? Prvo, zašto tako malo dete uopšte gleda reklame, a drugo, da li postoji mogućnost da mu ne kupiš gazirani sok, pa ako misliš da će zbog toga umreti - neka bude tako. Što reče naša stara komšinica: "I Bog svakom dade đecu".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?