Kućni ljubimci jačaju imunitet deteta

Prečisto okruženje može doprineti razvoju alergija i astme kod dece. Istraživanja su pokazala da imuni sistem jača u malo neurednijem životnom prostoru.
Prečisto okruženje može doprineti razvoju alergija i astme kod dece. Istraživanja su pokazala da imuni sistem jača u malo neurednijem životnom prostoru.

Naime, dokazano je da evropska deca koja žive na farmama i koja su izložena životinjama, prljavštini i bakterijama pate od manje alergija. Druga je studija, sprovedena na Novom Zelandu, pokazala da majke koje su trudnoću provele na farmama rađaju decu kod kojih je verojatnoća od pojave astme upola smanjena, a ređa je i pojava ostalih alergija, što pokazuje da majčino telo reaguje na okolinu i stvara antitela za fetus.

Međutim, kako biste ojačali imunitet svoga deteta ipak se ne morate preseliti na farmu. Značajnu ulogu u tome može odigrati kućni ljubimac jer druženje s njim takođe osnažuje imunitet. Pokazalo se da je izloženost ljubimcu u najranijem dobu (prva godina života) vrlo korisno jer deca tada razvijaju imunitet. Druženje s ljubimcem u kasnijem detinjstvu nema toliki uticaj.

Zanimljiva je i informacija da dečaci koji žive sa psom imaju upola manju šansu da budu alergični na pse kad odrastu. Kod devojčica je ta šansa blago povećana. Kada se radi o mačkama, otkriveno je da su šanse da deca budu alergična na te ljubimce kad odrastu  upola smanjene ako su živeli s njima u prvoj godini života.

Dakle, ako imate zdrave ljubimce, slobodno ih upoznajte s vašom bebom i ne sprečavajte interakciju "iz higijenskih razloga". Upravo ona koristi vašem detetu.

  • mlada vojvođanka

    23.09.2013 11:22
    svakako
    da je to OPŠTEPOZNATO obrazovanim osobama! oni i imaju kućne ljubimce jer znaju! KO NE ZNA A NEĆE DA NAUČI NE VREDI MU NI OBJAŠNJAVATI!
    ipak:
    ko ne veruje izguglanom, neka poročita u Bremu ili Pavlovu ili...ima u bibliotekama...smor me više da se prepucavam oko opštepoznatih stvari...
  • DRMR

    21.09.2013 16:57
    Zasto
    ne napisete gde je to obljavljeno "istrazivanje"?? Inace radi se o odredjenim bakterijama koje uopste ne moraju da imaju veze sa kucnim ljubimcima, jer na farmi uglavnom ima jos po neka zivotinja...

    reference molicu lepo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?