Koliko je čist veš opran na 40 stepeni?

Mašinsko pranje veša na temperaturi od 40 stepeni Celzijusovih ne može da ubije većinu bakterija, zbog čega se one zadržavaju na garderobi.
Mašinsko pranje veša na temperaturi od 40 stepeni Celzijusovih ne može da ubije većinu bakterija, zbog čega se one zadržavaju na garderobi.

Veš koji je opran u mašini na ovoj temperaturi sadrži samo 14 odsto manje bakterija od onog koji uopšte nije opran, tvrde naučnici.

Mikrobiolozi su takođe otkrili da jedna od četiri komada garderobe opranih na niskoj temperaturi sadrže tragove bakterije koje se nalaze u izmetu!

Istraživači su testirali više od 100 različitih stvari, dečje garderobe i posteljine. Polovina tog veša oprana je u mašini na temperaturi od 40 stepeni Celzijusovih, dok druga polovina nije oprana, već je uzeta direktno iz korpe za prljav veš.

Rezultati su pokazali da su najviše bakterija koje se nalaze u izmetu, nakon pranja sadržale dečje igračke, dok se ukupno najveći broj bakterija zadržao na donjem vešu mališana.

Nešto manje bakterija zadržalo se na dečjoj odeći i jastučnicama.

"Uopšte nisam iznenađena ovim rezultatima, jer su neke ranije studije sugerisale na to da se pranjem veša onako kako se to danas radi, stvaraju idealni uslovi za širenje bakterija", rekla je ekspert za zdravlje dr Lisa Akerli.

"Ljudi misle da je dovoljno da ubace garderobu u veš mašinu i da će na taj način nestati sve bakterije, ali to jednostavno nije tako."

Dr Lisa Akerli objašnjava da je pranje na niskim temperaturama možda dobro za okolinu, ali ne i za naše zdravlje.

"Pranjem na niskim temperaturama stvara se neka vrsta 'bakterijske supe' u veš mašinama, a mikroorganizmi se prenose sa "zaražene" na "nezaraženu" odeću preko vode, objasnila je dr Piksi Mekena.

Bakterije, virusi, grip i bakterija ešerihija koli mogu da prežive na temperaturama ispod 60 stepeni Celzijusovih, zbog čega se povećaju šanse da dođe do zaraze.

Doktori preporučuju pranje na temperaturi od 60 stepeni, kako biste se otarasili bakterija. S obzirom na to da neka garderoba ne može da se pere na visokim temperaturama, preporučuje se dodavanje sredstava za dezinfekciju rublja prilikom pranja na 30 ili 40 stepeni.

U jednoj od ranijih studija, dr Akerli je otkrila da na patikama opranim na niskoj temperaturi preživi oko 10.000 bakterija, a da se u vodi u veš mašini zadrži oko milion bakterija.

Kako bismo bili sigurni da se u veš mašini nisu zadržale nikakve bakterije, preporučuje se uključivanje prazne veš mašine na 90 stepeni, bar jednom mesečno. Pored toga, preporučljivo je i prati donji veš odvojeno od ostale garderobe, a naročito od peškira za brisanje lica.

Stručnjaci smatraju i da je dobro nakon završenog pranja ostaviti vrata mašine otvorena neko vreme, jer će vazduh umanjiti širenje bakterija.

  • NS

    21.10.2013 16:00
    ...
    Znaci samo bele gace treba kupovati posto mogu da idu na preko 60 stepeni. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.