Četvrtina građana boluje od neke reumatske bolesti

Reumatske bolesti nalaze se na prvom mestu po učestalosti među masovnim nezaraznim bolestima i obuhvataju veliki broj različitih zapaljenskih i degenerativnih oboljenja, saopštilo je Udruženje ORS. U Srbiji, kao i u Evropi, svaki četvrti stanovnik boluje od neke reumatske bolesti.

Reumatske bolesti nalaze se na prvom mestu po učestalosti među masovnim nezaraznim bolestima i obuhvataju veliki broj različitih zapaljenskih i degenerativnih oboljenja, saopštilo je Udruženje ORS.

U Srbiji, kao i u Evropi, svaki četvrti stanovnik boluje od neke reumatske bolesti.

U javnosti se termin reumatske bolesti najčešće koristi za degenerativna reumatska oboljenja, poput osteoartroze koja se karakteristično javlja među starijom populacijom. Međutim, manje je poznato da se zapaljenska reumatska oboljenja javljaju i kod značajno mlađe populacije, čak i kod dece, i da su to često progresivna hronična oboljenja celog organizma koja pored zglobova zahvataju i sve druge organe u telu.

Učestalost oboljevanja sve je veća u poslednjim dekadama, tako da se procenjuje da, na primer, samo od reumatoidnog artritisa boluje čak 0,5 do 1 odsto svetskog stanovništva - u Srbiji oko 35.000 odraslih i oko 2.000 dece.

Kvalitet života obolelih značajno je smanjen što se prvenstveno odnosi na otežane uslove školovanja, zapošljavanja, stalne posete lekaru, ograničenu dostupnost lekova i veliki broj drugih svakodnevnih potreba koje oboleli od ovih bolesti ne mogu da reše na odgovarajući način.

Svetski dan borbe protiv artritisa, 12. oktobar, ove godine se obeležava pod sloganom "Bolji život za zdravo starenje".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.