10 razloga zbog kojih treba da pijete kafu

Kafa može biti prilično korisna za naš mozak, kožu i celo telo. Pogledajte sve razloge zbog kojih bi nakon buđenja trebalo da posegnete za šoljicom kafe.

Kafa može biti prilično korisna za naš mozak, kožu i celo telo. Pogledajte sve razloge zbog kojih bi nakon buđenja trebalo da posegnete za šoljicom kafe.


Antioksidansi

Sudeći po studiji iz 2005.godine, ništa drugo nema toliko antioksidanasa koje možemo da iskoristimo kao kafa. Iako voće i povrće sadrži velike količine antioksidanasa, ljudsko telo ih najviše uzima iz kafe.

Miris kafe oslobađa stresa

Istraživači sa Nacionalnog univerziteta u Seulu ispitivali su mozak pacova koji su bili pod stresom usled uskraćivanja sna i otkrili da su oni koji su bili izloženi aromi kafe doživeli promene u proteinima u mozgu koji su bili povezani sa tim stresom. Međutim, naučnici ističu da aroma kafe nije bila u direktnoj vezi sa stresom generalno, već samo sa stresom izazvanim nespavanjem.

Kafa umanjuje simptome Parkinsonove bolesti

"Sajens dejli" izvestio je prošle godine da konzumiranje kafe može pomoći osobama koje pate od Parkinsonove bolesti da kontrolišu svoje pokrete.

Kafa je dobra za jetru, pogotvo ako pijete alkohol

Studija objavljena 2006. godine, u kojoj je učestvovalo 125.000 osoba starijih od 22 godine, pokazala je da osobe koje piju barem jednu šoljicu kafe dnevno imaju 20 odsto manje šanse da razviju cirozu jetre.

Kafa nas čini srećnijima

Studija koju je obavio Nacionalni institut zdravlja u Americi otkrila je da osobe koje piju četiri ili više šoljica kafe imaju 10 odsto manje šanse da budu depresivne nego osobe koje nikada nisu pile kafu.

Kafa je povezana sa manjim nivoima samoubistava

Studija koju je sprovela škola javnog zdravlja Harvard utvrdila je da pijenje između dve i četiri šoljice kafe može da smanji rizik od samoubistva kod muškaraca i žena za 50 odsto. Predloženi razlog odnosi se na činjenicu da je kafa blagi antidepresiv, koji pomaže produkciju neurotransmitera poput serotonina i dopamina.

Kafa može da smanji šanse za dobijanje raka kod žena

Medicinska škola Harvard pratila je 112.897 muškaraca i žena u periodu od 20 godina i čini se da žene koje piju tri ili više šoljica kafe dnevno imaju znatno manje šanse za razvijanje raka kože od žena koje to ne čine.

Kafa smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2

Istraživači su otkrili da osobe koje piju četiri ili više šoljica kafe dnevno smanjuju šanse za dobijanje dijabetesa tipa 2 za 50 odsto, a svakom dodatnom šoljicom ovaj rizik se smanjuje za dodatnih 7 odsto.

Pijenje kafe održava mozak zdravim

Istraživači sa Univerziteta Južne Floride i Univerziteta u Majamiju otkrili su da su osobe starije od 65 godina, koje su imale visoke nivoe kofeina u krvi, obolele od Alchajmera dve godine kasnije u poređenju sa osobama koje su imale niske nivoe kofeina.

"Ne tvrdimo da umereno konzumiranje kafe predstavlja apsolutnu zaštitu od Alchajmera, ali ono može da odloži njegovo pojavljivanje", izjavio je dr Čuanhaj Cao, neurolog sa Univerziteta Južne Floride.

Kafa nas čini inteligentnijima

CNN piše kako kafa dozvoljava mozgu da radi na znatno efikasniji i pametniji način.

"Kada nam nedostaje san i kada kao zamenu uzmemo kofeion, skoro sve što možete da izmerite se poboljšava – vreme reakcije, budnost, pažnja, logičko rezonovanje, sve kompleksne funkcije koje povezujemo sa inteligencijom", izjavio je novinar magazina "Tajm" Majkl Lemonik.

  • @No name

    04.11.2013 16:27
    mrva
    Vrlo opusteno:) Samo smatram da kafa nije zdrava kako ovaj clanak zeli da istakne, to je sve. I sam pijem kafu, volim je, ali gledam da je svodim na minimum i imam i dane bez kafe jer mrzim da robujem glupim navikama a posebno onim koje nas teraju da za njih placamo a usput se i trujemo... Proizvodjaci uvek hoce da nas ubede da je njihov proizvod dobar i blagotvoran. Nije bas tako. Pijmo kafu - jer je fina - ali ne zavaravajmo se da je posebno zdrava; prirodni caj, kasikica meda ili obicna jabuka daleko ce vise koristi uciniti nasem telu, ali jednostavno u njima ne uzivamo toliko!
  • No Name

    04.11.2013 10:34
    @Mrva - umereno
    Samo opušteno. U članku niko nije govorio da kafu treba piti na litre niti se govori da treba da zameni jutarnji obrok. Sve što se pretera je štetno to se samo po sebi podrazumeva.A kao drugo kafa ne izaziva fizičku zavisnost tako da svi mogu prestati da piju istu. Da li kod žena iziva osteoporozu to je posebna tema koji do sada nije u potpunosti razjašnjen niti sa sigurnošću možemo tvrditi.
  • mrva

    04.11.2013 09:24
    umereno
    Slazem se sa Autohtonim... A drugo, zameniti dorucak kafom je veoma stetno! Bezbrojni tekstovi napisani su o tome. Kofein nas razbudjuje poput droge, a secer u kafi ima slican efekat ali inace je veoma stetan. Kafa je ok kada se umereno konzumira, ali ne treba gubiti iz vida da u njoj nema ni jedne hranljive i posebno zdrave materije, vec se sve bazira na zavaravanju naseg mozga sto je nacin na koji i prakticno sve droge deluju. Neka oni koji svakodnevno piju kafu samo pomisle da je jednom preskoce. Jasno ne dolazi u obzir. To znaci da ste navuceni na kafu i da nad njome vise nemate kontrolu a to nije dobro. Kod zena crna kafa dovodi do osteoporoze itd

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?