Kijanjem regenerišemo nos

Stručnjaci ukazuju da se kijanjem ispušta vazduh i to brzinom od oko 150 kilometara na sat, a mikrobi koji se šire prilikom kijanja mogu se raspršiti u radijusu i do 10 metara.

Stručnjaci ukazuju da se kijanjem ispušta vazduh i to brzinom od oko 150 kilometara na sat, a mikrobi koji se šire prilikom kijanja mogu se raspršiti u radijusu i do 10 metara.

Istraživanje sprovedeno 2012. godine pokazalo je da se nos regeneriše kada osoba kine zbog pritiska koji kroz njega u tom trenutku prođe.

Takođe, tom prilikom se obnavljaja nos jer izbacuju "loše" čestice koje se unose tokom disanja. Stručnjaci objašnjavaju da mnoge ljude na kijanje navodi svetlost sunca, papir, hladan vazduh, alergije, biber...

Rezultati pojedinih istraživanja su pokazali da jedna od četiri osobe kija kada pogleda u sunce. Tokom istraživanja je utvrđeno da, kada osoba kine, refleksno zatvara oči, što je deo poruke koju mozak prima trenutak pre kijanja.

Takođe, kada osoba kine, srce nekoliko sekundi sporije radi, a to se događa zbog dubokog udaha pre kijanja i stimulacije živaca. Ako pak osoba ne želi da kine, stručnjaci savetuju da protrlja nos ili kroz njega snažno ispusti vazduh.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.