Virusi uzrok iznenadne smrti kod mladih

Vest da su dvojica mladih sportista u poslednja dva dana umrla iznenada, jedan u teretani a drugi na treningu u veslačkom klubu, šokirala je javnost i iznenadila mnoge, ali ne i lekare, koji kažu da se iznenadna smrt kod mladih dešava često i da u Americi odnese godišnje stotine hiljada mladih života.
Vest da su dvojica mladih sportista u poslednja dva dana umrla iznenada, jedan u teretani a drugi na treningu u veslačkom klubu, šokirala je javnost i iznenadila mnoge, ali ne i lekare, koji kažu da se iznenadna smrt kod mladih dešava često i da u Americi odnese godišnje stotine hiljada mladih života.

Šef Neurokardiološke laboratorije KBC Bežanijska kosa Branislav Milovanović kaže da iznenadna srčana smrt nastaje neočekivano "kao grom iz vedra neba" i u roku od sata od pojave prvih simptoma.

Milovanović dodaje da uzrok mogu biti urođene anomalije srca, koje nisu dijagnostikovane na vreme, ali i akutne infekcije entero virusima.

"Uzrok iznenadne smrti mogu biti i akutne infekcije virusima, koji mogu da dovedu do zapaljenja srčanog mišića. Kao posledica zapaljenja srčanog mišića dolazi do poremećaja srčanog ritma. Osoba koja se bavi sportom, a ne zna da ima zapaljenje srčanog mišića u velikom je riziku", naglašava Milovanović.

On dodaje da su najčešći virusi koji izazivaju zapaljenje srčanog mišića enterovirusi - koksaki virus, Epštajn-Barov virus, hlamidija i mikoplazma pneumoni. Infekcija ovim virusima često prolazi neprimetno, sa stomačnim tegobama na koje pacijent i ne obraća pažnju, a mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija na srcu.

Svaki sportista, naglašava Milovanović, mora bar jednom godišnje da uradi kompletnu kardiološku dijagnostiku, a za to, kako kaže, nisu dovoljne samo "slušalice i EKG".

"Kardiološka dijagnostika uključuje ultrazvuk, holter EKG i holter pritiska. Ukoliko sportista ima zdravstvene poteškoće, ukoliko se više zamara, ako izgubi svest, mora da uradi virusološke analize i kardiološku dijagnostiku", naglašava Milovanović.

On kaže da su i lekari u izvesnoj meri neinformisani i da je najveća greška ukoliko se pacijentu koji se javi sa problemom gubitka svesti kaže: "Nije vam ništa, možda ste malo umorni ili nervozni", naglašavajući da svaki gubitak svesti treba ozbiljno shvatiti i pacijenta poslati kod neurologa i kardiologa.

"Gubitak svesti može da bude iz neuroloških razloga zbog krvarenja u centralnom nervnom sistemu, epilepsije, tumora, a može da bude i posledica srčane aritmije. Uzrok može biti i bezazlen kao što je pad srčanog pritiska, ali obavezno treba uraditi kompletne analize", objašnjava Milovanović.

On kaže da svetski kardiolozi decenijama pokušavaju da odgonetnu ko su osobe u riziku i da se došlo do saznanja da su to osobe koje su pod stalnim stresom, menadžeri, novinari, sportisti.

  • 05.04.2014 14:23
    Rambo, 100 pluseva od mene. Jako me iritiraju lekari koje slušam na TV-u ili koji daju izjave u ovakvim člancima. Sve je sjajno i bajno, kao idite na kontrole, prevencija bla bla bla. Ma dajte molim vas. Odete i kažete da sumnjate na nešto on vas gleda sa podsmehom, pa vi ste ludi itd... Ajde neka mi neko kaže kakvi to simptomi treba da se dese da bi nekoga lekar uputio na testiranje tačno na hlamidiju na primer? Šta je sa ljudima koji imaju simptome ali nisu toliko jaki? Hronična oboljenja i slično. Ovde dok se ne osnesvešćavaš, ili ne krvariš iz ušiju ne rade analize.
    O ceni analiza i efikasnosti neću ni da govorim. Još uvek se misli da je jutarnje vađenje krvi i nivo šećera u krvi jedini pokazatelj dijabetesa. To kad se vidi u krvi već je kasno za bilo šta. Imate dijabetes, ceo život ćao zdravo.
  • Rambo

    05.04.2014 06:47
    Parazitske bakterije
    Prvo, hlamidija i mikoplazma NISU virusi nego bakterije. Pitao bih pametnog dr. Milovanovica zasto serologije (antitela na razne viruse, bakterije...) rutinski ne ulaze u tu "kompletnu dijagnostiku" kako bi se nasli UZROCI svih tih problema? Danasnja medicina samo leci simptome i akutne bolesti, a mnogi ljudi imaju HRONICNE infekcije. Uzroci najcesce NISU virusi.
  • vlada

    04.04.2014 18:42
    Ima svega
    Doktore, mislim da ste u pravu...Dečaci od 16-19 godina se previše forsiraju na treninzima, piju razna čuda da se "dignu" i epilog svega je slabljenje srčanog mišića

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.