Depresija glavni uzrok bolesti kod adolescenata

Depresija je glavni uzrok bolesti i hendikep za mlade ljude od 10 do 19 godina, navodi se u izveštaju o zdravlju adolescenata koji je objavila Svetska zdravstvena organizacija (WHO).
Depresija je glavni uzrok bolesti i hendikep za mlade ljude od 10 do 19 godina, navodi se u izveštaju o zdravlju adolescenata koji je objavila Svetska zdravstvena organizacija (WHO).

Organizacija smatra da su tri glavna uzroka smrti adolescenata u svetu "saobraćajne nesreće, sida i samoubistvo".

U 2012. godini, u svetu je umrlo 1,3 miliona adolescenata.

Ovo je prvi put da WHO objavljuje kompletan izveštaj posvećen zdravstvenim problemima adolescenata.

Problemi su povezani s pušenjem, konzumiranjem droge i alkohola, sa sidom, mentalnim zdravljem, ishranom, seksualnošću i nasiljem.

"Svet ne posvećuje dovoljno pažnje zdravlju adolescenata", izjavila je doktorka Flavija Bustreo, pomoćnica generalne direktorke za zdravlje žena i dece u WHO-u.

"Nadamo se da će ovaj izveštaj privući više pažnje na zdravlje mladih od 10 do 19 godina i da će poslužiti pokretanju ubrzane akcije u vezi s njihovim zdravstvenim problemima", kazala je ona.

Depresija je globalno uzrok bolesti broj 1 u ovoj starosnoj grupi, a samoubistvo je treći uzrok smrtnosti.

Neke studije pokazuju da su kod osoba koje pate od mentalnih problema prvi simptomi registrovani već u 14. godini. Da su adolescenti lečeni na vreme, mogla se sprečiti smrt i izbeći "patnja i bol u životu".

WHO ističe da su dijareja i plućne infekcije 2. i 4. uzrok smrti mladih od 10 do 14. godina.

Izveštaj pokazuje da manje od jednog na četiri adolescenta dnevno vežba jedan sat i da je u nekim zemljama jedan adolescent od tri predebeo.

Da bi sastavio ovaj izveštaj, WHO je koristio podatke koje je dostavilo 109 zemalja.

Glavne bolesti koje pogađaju adolescente su depresija, povrede u saobraćajnim nesrećama, anemija, sida, samosakaćenje, problemi s leđima, dijareja, anksioznost, astma i respiratorne bolesti.

Glavni uzroci smrtnosti adolescenata su: saobraćajne nesreće, sida, samoubistvo, plućne bolesti, nasilje, dijareja, utapanje, meningitis, epilepsija, endokrinološki problemi i krvne bolesti.

  • 14.05.2014 18:15
    @Novosadistkinja hvala hto ste podelili vase iskustvo
  • Novosadistkinja

    14.05.2014 14:37
    da podelim moje iskustvo
    sa 'pokusajem lecenja' depresije u Ns. prosle god u martu sam kod lekara opste prakse dobila uput za psihijatra u ambulanti na limanu. preko kol centra zakazali su mi pregled za jun. u junu kad sam otisla, trazili su mi izvestaj od psihologa kod kojeg nisam bila posto sam odmah upucena na psihijatriju. lekar psihijatar mi je rekao da ne moze da me primi nego da zakazem pregled kod psihijatra pa da onda dodjem kod njega. opet kol centar, zakazivanje za kraj jula. kod psihologa sam dobila test od 300 i nesto pitanja, tu mi je receno da ce rezultate tog testa proslediti psihijatru i da zakazem pregled kod njega,opet. zovem kol centar, pregled kod psihijatra za kraj avgusta. kad sam to docekala, odlazim i psihijatar mi kaze da mojih rezultata nema i pokusava da me ubedi da ja to nisam ni uradila. jer ako sam kod njega, onda mora da sam luda.tek kad je med.sestra nasla u evidenciji da sam bila primljena kod psihologa, lekar izjavljuje da su moje rezultate izgubili i da moram sve ispocetka da radim. opet kol centar i pregled kod psihologa mi zakazuju za oktobar...tad sam odustala. hvala Bogu, upoznala sam osobu koja mi je mnogo pomogla i koja me je izvukla iz depresije a svim lekarima u ambulanti zelim da se zahvalim sto su me maltretirali 6 meseci!! hvala na pomoci mnogo! doveli ste me do toga da razmisljam o samoubistvu kroz prozor cekaonice ispred vasih ordinacija gde sam na svaki ZAKAZANI pregled cekala po 2 sata!hvala vam mnogo, divni ste! ko zna koliko ljudi nosite na dusi jer ste nesposobni i strasno neljubazni!sram vas bilo!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.