Da li udarac u testise zaista toliko boli?

Opšte je poznato da je udarac u međunožje ili povreda testisa izuzetno bolna. Da li je bol zaista toliko intenzivan ili muškarci preuveličavaju?
Opšte je poznato da je udarac u međunožje ili povreda testisa izuzetno bolna. Da li je bol zaista toliko intenzivan ili muškarci preuveličavaju?

Prilikom udarca u testise, organizam šalje signal mozgu brzinom od oko 425 kilometara na čas. Mozak odgovara tako što signal šalje niz kičmu, u prepone i donji deo stomaka. U testisima se nalazi takozvana supstanca P, koja je povezana sa bolom i upalnim procesima. Testisi ovu supstancu preko kičmenog stuba šalju do regije u mozgu koja se zove sematosenzitivni korteks, a koji je odgovoran za obradu fizičkog bola. Rezultat ove razmene među receptorima je onaj nesnoni bol koji samo muškarci mogu da razumeju.

Ono što je posebno nezgodno kod udarca u međunožje je to što se sve ne završava samo sa bolom. U mozgu dolazi do aktivnosti endorfina, što dovodi do smanjenja nivoa kiseonika. Sve to može rezultirati glavoboljom, a ponekad i mučninom. Stomak i testisi "dele" iste receptore bola - dakle, to što se muškarci najčešće uhvate rukama za stomak kada pretrpe udarac u međunožje nije nikakav refleks ili foliranje, već bol zaista osećaju i u stomaku.

Stručnjaci tvrde da udarac u testise može da dovede i do toga da muškarci povraćaju od bola, u zavisnosti od toga čime je udarac zadat i u koju tačku.

Ubrzan rad srca i povećanje telesne temperature usled ovakve traume, često dovode do toga da muškarac koji pretrpi povredu počne obilato da se znoji. Dešava se, takođe, da nakon nekoliko minuta testisi oteknu, koža postane crvena i izuzetno osetljiva na dodir. Možda je uvreženo mišljenje da muškarci ne plaču, ali u ovakvim situacijama dešava se čak i to. "Cervikalne ganglije u mozgu, koje kontrolišu i žlezde na licu, u ovim trenucima se aktiviraju, što muškarce bukvalno natera da briznu u plač", objašnjava dr Muhamed Mirza.

Shvatili smo da je udarac u testise izuzetno bolan. Šta uraditi u takvoj situaciji i koliko vremena je potrebno za oporavak?

Intenzivan bol traje u proseku oko 15 minuta, a stručnjaci savetuju da, kada vam se ovako nešto dogodi, legnete na leđa jer će se na taj način protok krvi kroz organizam brže normalizovati, tvrdi dr Mirza.

"Kada je telo u ležećem položaju, kiseonik polako počinje da se vraća u mozak, a glavobolja i vrtoglavica se umanjuju, dok potpuno ne nestanu. Ukoliko primetite da od siline udarca počinjete da se znojite, trebalo bi da pijete vodu, kako biste nadoknadili gubitak tečnosti i makar malo umanjili bol. Ukoliko ništa od ovoga ne pomogne i nakon 15 minuta bol i dalje intenzivno traje, trebalo bi da se javite lekaru.

Dr Muhamed Mirza objašnjava da prilikom udarca ili povrede međunožja, muškarci osećaju zaista jedinstvenu vrstu bola zbog toga što su "prepone područje koje je veoma malo zaštićeno u odnosu na ostale delove tela". Dakle, testisi su veoma osetljivi zbog toga što nemaju mišićno tkivo ili kosti koji bi ih koliko-toliko zaštitili.

Dok je, kao što muškarci tvrde, udarac ili povreda testisa zaista bolna, postoji jedna stvar u kojoj možda malo preteruju - oni često tvrde da je to najgori bol koji se može osetiti. "Iako su testisi izuzetno osetljiv deo tela, osećanje bola je veoma relativno. Ovaj bol je jak, ali traje prilično kratko u odnosu na bol koji žene osećaju prilikom porođaja", objašnjava dr Mirza.

  • Pera

    15.05.2014 23:22
    Najgori bol koji muškarac može osetiti:

    1. Upala srednjeg uha
    2. Zubobolja
    3. Puknuto slepo crevo
    4. Udarac u j*ja
    5. Slomljena kost

    ...

    Sve provereno u praksi. :-)
  • Hanniball

    15.05.2014 13:32
    Kome nije skliznula noga sa pedale na muskom biciklu ne zna sta je bol!

    I onako na stanglu nasadjen pri brzini zakaci ivicnjak.

    E to je bol koji traje duze od 15 minuta.
  • v

    15.05.2014 08:57
    boli i to užasno,ko ga nije osetio taj ne zna šta su muke jer tih 15 minuta traju kao godina pa još ako ostanete bez vazduha e to je tiha patnja!pre biram slomljen nos ili modricu na oku jer mnogo manje boli!PROVERENO!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.