Hranom s poda protiv alergije?

Jedenje hrane koja nam je ispala na pod, držanje psa i redovno ljubljenje sa familijom i prijateljima, najbolji su način da se izborite sa alergijama, tvrde imunolozi.

Jedenje hrane koja nam je ispala na pod, držanje psa i redovno ljubljenje sa familijom i prijateljima, najbolji su način da se izborite sa alergijama, tvrde imunolozi.

 

"Savremeno društvo postalo je toliko opterećeno čistoćom, da više ne dolazimo u kontakt sa stvarima koje su ključne za dobro funkcionisanje našeg imunog sistema", rekao je profesor medicinske mikrobiologije Grejem Ruk.

Profesor Ruk smatra da je najbolji način da ojačate imuni sistem tako što ćete dozvoliti da bakterije kruže u porodici. To znači i da mame ne bi trebalo da sterilišu cuclu svaki put kada je dete ispusti, naglašava on.

"Ukoliko roditelji sterilišu cuclu koja je pala na pod ili je zamene novom, detetu se povećava rizik pojave ekcema ili astme", tvrdi on. Ruk preporučuje roditeljima da cuclu samo obrišu kako bi eventualno uklonili mrve koje se na nju zalepe prilikom pada na pod i vrate je detetu u usta, jer ga na taj način zapravo štite od alergija. "Kada se cucle ne sterilišu, u ustima i crevima mališana se razvijaju određene bakterije, koje ih zapravo štite".

Iz istog razloga ovaj profesor preporučuje da nabavite psa, ukoliko ga nemate. "Psi šire različite vrste 'dobrih' bakterija, prenose ih na ljude kada se igraju sa njima ili ih maze", objašnjava profesor i naglašava da je uloga tih bakterija jačanje imuniteta.

On takođe smatra da su zagrljaji, poljupci i jedenje hrane koja padne na pod, šetnje u prirodi bezopasni načini da "pokupite" takozvane dobre bakterije. Po njegovom mišljenju, antibakterijski sapuni su loša ideja, a najveći problem savremenog čoveka to što je njegovo telo konstantno u "stanju pripravnosti".

Profesor naglašava da je izloženost dobrim bakterijama najbolji način da imuni sistem nauči da se izbori sa organizmima kao što su bakterije u crevima i naglašava da time ne želi da kaže kako treba da zaboravimo na higijenu. "Ukoliko možete da izbegnete viruse tako što ćete kinuti diskretno, a ne nekome u lice, baciti maramicu kada istresete nos i oprati ruke, to je dobra stvar".

Dakle, održavajte higijenu, ali ne opterećujte se time da sve uvek mora da bude sterilno, kao u apoteci, već pomozite organizmu da postane otporniji.

  • 10.06.2014 00:23
    Grad nam liči na DEPONIJU, a bukvalno svaki drugi ili treći ima hronične infekcije sinusa, astme, ili alergije...
  • 08.06.2014 15:20
    Kako bi tek bilo kada bi jeo iz WC solje, pucali bi od zdravlja.
  • 08.06.2014 12:15
    U Srbiji se odavno jede iz kontejnera, ali ni to ne pomaže protiv alergija...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?