Povremena konzumacija alkohola dobra za srce

Istraživanje kanadskih naučnika povezuje malu do umerenu konzumaciju alkohola s 13 odsto manjim rizikom za srčani udar - infarkt.

Istraživanje kanadskih naučnika povezuje malu do umerenu konzumaciju alkohola s 13 odsto manjim rizikom za srčani udar - infarkt.

Međutim, naučnici dodaju da nije bilo moguće izdvojiti tip alkoholnog pića s najizraženijim pozitivnim efektom na zdravlje srca, pokazuju rezultati objavljeni u naučnom časopisu "Circulation", a zasnivaju se na podacima prikupljenim u 52 zemlje od 27.500 ispitanika. Pored toga je utvrđeno da preterana konzumacija alkohola rezultira 40-procetnim povećanjem rizika za infarkt, posebno kod osoba starijih od 65 godina.

S druge strane, ženama se preporučuje dnevna konzumacija do jedne doze alkohola, a muškarcima najviše do dve doze nekog alkoholnog pića dnevno. Usvajanje zdravih životnih navika, takodje, dovodi do smanjivanja rizika za bolesti srca, pokazuje istraživanje sprovedeno u Americi na ispitanicima starim od 38 do 50 godina.

Naučni nalazi su prikupljeni od 5.000 osoba koji su praćeni 20 godina, a ispitanici su na početku istraživanja bili stari od 18 do 30 godina. Takođe je utvrđeno da usvajanje loših životnih navika u mladosti rezultira povećanjem rizika za bolesti srca, ali da pozitivne promene u pogledu ishrane i fizičke aktivnosti mogu taj rizik znatno da smanji.

Među faktore koji znatno doprinose smanjivanju rizika za bolesti srca spadaju i prestanak pušenja i ograničavanje konzumacije alkohola. Tokom istraživanja, zdrave životne navike usvojilo je oko 25 odsto ispitanika, piše stručni časopis "Circulation".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.