Najčešće greške koje pojačavaju žutilo zuba

Dobra higijena usne šupljine podrazumeva često četkanje zuba i čišćenje zubnim koncem. 
Dobra higijena usne šupljine podrazumeva često četkanje zuba i čišćenje zubnim koncem. Ali čak i ako ste redovni u svim tim stvarima neke navike mogle bi da vas spreče u blistavom osmehu.



Saznajte kojih namirnica treba da se pazite.

1. Kofein i tanini

Dobro je poznato da pića bogata taninima poput crvenog vina i kofeinom poput kafe uzrokuju tamne mrlje na zubima. Posebno je problematičan crni čaj čije se čestice tanina teško rešiti sa zuba. Pa ako već uživate u jutarnjem čaju - birajte zeleni, koji se smatra boljim saveznikom belih zuba.

2. Jarka gazirana pića

Slatka gazirana pića puna su šećera koji bi mogli da izazovu karijers. Ali takvi napici, a posebno oni jarkih ili čak flourescentnih boja sadrže velike količine kiselina koje će da požute vaše zube ako ih često ispijate.

3. Tvrdi slatkiši

Ako želite da imate bele zube definitivno se klonite tvrdih slatkiša poput lizalica i bombona. Ovakvi proizvodi su puni šećera koji uništavaju sjaj zuba. Ali s obzirom da ih nije lako pojesti, dugo ih držimo u ustima i tako produžujemo štetno delovanje na usnu šupljinu.

4. Umaci za jela

Žute mrlje na zubima posledica su i preteranog uživanja u dodacima za jelo poput kečapa, ulje balzamiko ili kineskih umaka na bazi soje. Zubi će požuteti i ako prečesto uživate u začinjenim i složenim jelima s dodatkom karija.

5. Voćne i povrtne boje

Neke vrste povrća i voća poput šipka, cvekle i borovnica sadrže mnogo polifenola koje štite telo od brojnih bolesti, ali i menjaju boju zuba. Dodatnu štetu za sjaj će napraviti ako odmah nakon konzumacije tih plodova idete da operete zube. Umesto toga, pričekajte barem pola sata i dopustite da žlezde sluznice obave svoj posao razgradnje bakterija i kiselina u ustima, a tek onda posegnite za voljenom četkicom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.