Cimet dobar protiv Parkinsonove bolesti?

Istraživanje je otkrilo da se posle oralnog unosa mlevenog cimeta, u krvi i mozgu miševa povećava nivo natrijum benzoata koji zaustavlja gubitak proteina Parkin i DJ-1, čiji se nivo u mozgu smanjuje kod obolelih, štiti neurone, uravnotežuje nivo neurotransmitera i poboljšava motorne funkcije.
Istraživanje je otkrilo da se posle oralnog unosa mlevenog cimeta, u krvi i mozgu miševa povećava nivo natrijum benzoata koji zaustavlja gubitak proteina Parkin i DJ-1, čiji se nivo u mozgu smanjuje kod obolelih, štiti neurone, uravnotežuje nivo neurotransmitera i poboljšava motorne funkcije.

Autori istraživanja zaključuju da bi cimet mogao biti jedan od najsigurnijih pristupa u zaustavljanju razvoja Parkinsonove bolesti, ali ta saznanja se prvo moraju ispitati u kliničkim studijama koje bi u kontrolisanim uslovima istražile uticaj mlevenog cimeta na pacijente koji pate od Parkinsonove bolesti.

Parkinsonova bolest je hroničan i progresivan poremećaj pokreta kod koga dolazi do smetnji u radu i smrti nervnih ćelija.

Inače, novo istraživanje na miševima je pokazalo da bi cimet mogao pomoći u očuvanju nervnih ćelija kod obolelih od te ozbiljne neurološke bolesti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.